analyseprojekts faser og aktører

Model af koncept for praksisundersøgelser i redningsberedskabet. Grafik: Beredskabsstyrelsen.

Her kan du orientere dig i de aktuelle forsknings- og udviklingsprojekter, der er forankret i Beredskabsstyrelsens Center for Viden og Analyse. Projekterne munder ofte ud i udgivelsen af en analyse og gennemføres i samarbejde med andre aktører fx Kommunernes Landsforening, repræsentanter for de kommunale redningsberedskaber og/eller forskningsinstitutioner. Vi initierer projekterne på baggrund af aktualitet, politisk bevågenhed, henvendelser fra aktører på redningsberedskabets område eller på eget initiativ. I en række tilfælde henter vi ekstern finansiering.

Siden opdateres løbende. Nederst på siden kan du se publikationer fra tidligere projekter.

Igangværende projekter

Brande og ulykker med el-biler samt andre udfordringer med lithium-ionbatterier 2020-2025

Projektet ledes af Beredskabsstyrelsen, der har nedsat en arbejdsgruppe. Medlemmerne er repræsentanter for bl.a. de kommunale redningsberedskaber (Danske Beredskaber), Færdselsstyrelsen, Social- og Boligstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen. Formålet er at afdække, hvorvidt der er generelle problematikker vedrørende lithium-ionbatterier, som bør adresseres på tværs af myndighederne under hensyn til sektoransvaret.

Arbejdet baseres på erfaringer og viden på området, herunder fra udlandet. Arbejdsgruppen er et dialogforum, hvor der som udgangspunkt ikke udarbejdes materiale.  I samarbejde med arbejdsgruppens repræsentanter for de kommunale redningsberedskaber er der dog foreløbigt udarbejdet følgende temahæfter:

Indsats ved brand i el- og hybridbiler (2022) 

Engelsk oversættelse (2023)

Særlige forhold ved redning i el- og hybridbiler (2022) 

Sikker grøn omstilling 2020-2025

I disse år sker der en gennemgribende grøn omstilling af samfundet for at imødekomme udfordringer ved klimaforandringerne. Beredskabsstyrelsen har fokus på, at denne omstilling så vidt muligt sker med sikkerhed for redningsberedskabets indsats til hændelser, som f.eks. involverer lagring af energi, nye energiformer, bæredygtige byggematerialer og en anden kompleksitet i byggeriet, samt naturrelatererede hændelser som naturbrande og oversvømmelser.

Der er mange forskellige aktører og interesser, som redningsberedskabet skal imødekomme og holde sig ajour med. For at opnå indsigt i de relevante områder, der potentielt kan omhandle sikkerheden for redningsberedskabet og samfundet i tilfælde af brand er Beredskabsstyrelsen løbende i kontakt med andre myndigheder, forsknings- og uddannelsesinstitutioner i ind- og udland.

Dødsbrande i Danmark (delvist fondsfinansieret) 2019-

Beredskabsstyrelsen har indgået et samarbejde med TrygFonden om udarbejdelse af en årlig rapport om dødsbrande. Rapporten indeholder årsstatistik om dødsbrande i Danmark og en temaanalyse, der sætter fokus på et udvalgt emne, der varierer år for år. Formålet er at frembringe ny viden om dødsbrande, der kan indgå i arbejdet med at forebygge brand, hvor personer omkommer eller kommer til skade. Den første rapport i samarbejdet blev udgivet i 2020 og omhandlede dødsbrande i 2019 og hjælpemidler, der kan forebygge opståen af brand på grund af rygning. Den anden rapport indeholder ud over en årsstatistik for 2020 tillige en temadel, der sætter fokus på forebyggelsesprojekter i de kommunale redningsberedskaber målrettet sårbare borgere. Temaanalysen undersøger hvilke forhold, der understøtter hhv. udfordrer gennemførslen af forebyggelsesprojekter.

Redningsberedskabet i tal 

 

 

”Redningsberedskabet i tal” er Beredskabsstyrelsens årlige beretning bestående af nøgletal for både det kommunale og det statslige redningsberedskab i Danmark. Publikationen er primært tænkt som et opslagsværk, så man kan få et overblik over omfanget og udviklingen af det danske redningsberedskab. Publikationen består af oplysninger om det kommunale redningsberedskabs kapacitet, det kommunale redningsberedskabs udrykninger, afgangs- og responstider, det statslige redningsberedskabs kapacitet, indsatser og mandtimer samt dødsbrande, omkomne/tilskadekomne og evakuerede i forbindelse med hændelserne.

Pilotprojekt om brug af kunstig intelligens i Beredskabsstyrelsen, 2024-

 

 

Viden og Analyse har igangsat et pilotprojekt for at undersøge de fremtidige muligheder for brug af kunstig intelligens i Beredskabsstyrelsen. Formålet med pilotprojektet er at afdække og kortlægge de muligheder som den teknologiske udvikling skaber inden for kunstig intelligens (AI) med fokus på Machine Learning og Generativ AI. Projektets fokusområde er indsamling af information om AI, videreformidling af viden til medarbejdere og kortlægning af use-cases for organisationen. 

ODIN2-projekt, 2020-2027

Redningsberedskabet i Danmark rykker ud ca. 40.000 gange på et år. Viden fra disse hændelser indsamles til brug for operativ planlægning f.eks. dimensionering i nytårsdøgnet og forebyggelse af f.eks. brand hos sårbare grupper osv. Beredskabsstyrelsen igangsætter med projektet ODIN2 udviklingen af fremtidens registreringer vedrørende redningsberedskabet og de hændelser, der rykkes ud til i Danmark.

Den oprindelige indberetningsløsnings dimensionering og kapacitet har ikke kunne spænde over de seneste års forretningsmæssige krav, tillige har det ikke været muligt at opgradere systemet således, at det opfylder GDPR lovgivning. Det er på denne baggrund vurderet nødvendigt at udskifte løsningen for at skabe en mere effektiv indberetning på en måde, hvor redningsberedskabets behandling af data overholder GDPR lovgivningen.

Vil du samarbejde om et projekt?

Beredskabsstyrelsen inviterer til samarbejde om forsknings- eller udviklingsprojekter på beredskabsområdet.


Læs mere om mulighederne for samarbejde her.

Sidst opdateret 23. juli, 2020 - Kl. 13.40