Aktuelt
Nyheder
Publikationer
Sociale medier
Presse
Når høstperioden nærmer sig, er det ekstra vigtigt at være opmærksom på risikoen for markbrande. Hvert år tilkaldes brandvæsenet i gennemsnit over 363 gange til at slukke markbrand. I den rekordtørre sommer i 2018 skete det over 900 gange.
Billede af en markbrand - Colourbox
Brande på marker og i maskiner er dyre, tidskrævende og farlige for mennesker og dyr. Hvert år opstår mange brande i løbet af høstmånederne. En hyppig årsag til markbrande er gnister fra maskinerne, som antænder markerne, eller at maskinerne bliver for varme og derfor antænder støv eller andet tørt materiale.
Får ilden først fat, så er tiden knap, og man kan derfor gøre en stor forskel, hvis man er godt forberedt – eksempelvis kan vandet fra marksprøjten eller et brandbælte, man kan lave med stubharven, redde afgrøder og maskiner.
Du skal dog ikke tage nogle chancer, hvis ilden har fået fat. Få dig selv og andre på afstand og ring efter brandvæsenet på 1-1-2.
Du kan gøre dit for at undgå, at høsten går op i røg, ved at følge nogle simple forholdsregler:
På Brandfare.dk finder du et brandfareindeks. Det kan du bruge til at vurdere risikoen for, at der opstår markbrande. Risikoen for brand stiger, når det er tørt, varmt og blæsende. Hvis brandfareindekset er oppe i de orange og røde nuancer, skal man overveje at vente med høstarbejdet – eller i det mindste være ekstra opmærksom på at undgå, at der opstår brand.
hvor brandvæsenet rykkede ud til 959 markbrande.
rykker brandvæsenet ud til over 363 markbrande.