Nyheder
Publikationer
Sociale medier
Presse
Mange steder er der behov for at anbringe håndspritdispensere ud fra et sundheds- eller hygiejnemæssigt hensyn. Der skal dog tages hensyn til brandsikkerheden, og det indebærer blandt andet, at man skal være klar over, om man anbringer dispenserne i flugtvejene eller uden for flugtvejene i en bygning.
Foto: Colourbox
Hvilke regler gælder for dispensere med håndsprit?
Idet håndsprit er en brandfarlig væske gælder bekendtgørelse om brandfarlige og brændbare væsker. Bekendtgørelsen indeholder bestemmelser om brandsikkerhed.
I reglerne findes der en undtagelse for håndspritdispensere med et rumindhold på højst 25 liter pr. dispenser, der er anbragt til brug for hånddesinfektion på stedet ud fra et sundheds- eller hygiejnemæssigt hensyn. Håndspritdispensere, der er anbragt i flugtveje, må dog højst have et rumindhold på 1 liter pr. dispenser.
Undtagelsen sker dog på den betingelse, at de brandmæssige hensyn skal tilgodeses i videst muligt omfang.
Beredskabsstyrelsen har udgivet en vejledning om brandfarlige og brændbare væsker til uddybning af visse bestemmelser i bekendtgørelsen. Al relevant vejledning om håndsprit er samlet i vejledningens bilag E. I vejledningen kan man bl.a. finde hjælp til at afgøre, om en placering er i eller uden for flugtvejene. Der findes også beskrivelser af, hvordan man kan tilgodese de brandmæssige hensyn bedst muligt.
Brandmæssige hensyn
I vejledningen om brandfarlige og brændbare væsker er beskrevet nogle af de forhold, der skal tages med i betragtning, når de brandmæssige hensyn omkring håndspritdispensere skal vurderes:
I vejledningens bilag E findes mere udførlige beskrivelser.
Opbevaring af håndspritdispensere og refillbeholdere med håndsprit skal følge reglerne for opbevaring af brandfarlige væsker i emballager. Ved opbevaring forstås håndspritdispensere, der ikke er i brug. Det kan fx være dispensere, der er beregnet til salg, eller dispensere, der er reservebeholdere.