Forebyggelse er relevant for alle samfundsområder og handler grundlæggende om at mindske behovet for at indsætte organisationens beredskab. Forebyggende tiltag kan både handle om at nedsætte sandsynligheden for ulykker og at mindske deres konsekvenser.

 

Forebyggelse kan deles op i tre typer:

 

  • Forandringer i det fysiske design
  • Forandringer i procedurer
  • Påvirkning af adfærd

 

Fysiske tiltag kan være mere robuste faciliteter, systemer og materiel. Det kan også være tiltag som forhindrer ulykker som f.eks. et dige, som forhindrer oversvømmelser.

 

Procedurer handler typisk om sikkerhedsforanstaltninger. Det kan fx være tale om kontrolprocedurer for at sikre, at en opgave er blevet udført på en korrekt måde.

 

Adfærd kan påvirkes ved at fastlægge regler og rutiner eller ved at opbygge, vedligeholde eller ændre menneskers viden og holdninger. Det kan f.eks. være retningslinjer for it-sikkerhed.

 

Forebyggelse bygger på risikoanalyse

Forebyggelse forudsætter, at man ved, hvad man skal forebygge. Derfor kræver effektiv forebyggelse, at man har et overblik over, hvilke risici man står overfor, og hvordan de kan mindskes. Til dette kan man gøre brug af de forskellige analyseværktøjer, som er introduceret under siden Planlægningsgrundlag.

Sidst opdateret 23. maj, 2022 - Kl. 09.43