En kulgrill til en grillaften

Foto: Getty Images.

Grillsæsonen er i fuld gang, og når vi griller, er der risiko for, at der opstår brand - særligt når det er tørt. Her skal du især være opmærksom på, hvordan du håndterer gløder og aske.

 

Når brandvæsenet tilkaldes, er forkert håndtering af aske nemlig den formodede årsag til hele 60 pct. af brandene.

 

- At være grill-klar handler ikke kun om at have rigeligt med kød og auberginer, når kullene er grå og knitrende. Sørg for, at grillen står på et fast og ikke brændbart underlag i sikker afstand fra buske og bygninger, og hav altid vand eller en anden slukningsmulighed inden for rækkevidde. Specielt når det er tørt, er der nemlig større risiko for, at det ikke kun er brødet, der bliver svitset af, siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef hos Danske Beredskaber.

Bjarne Nigaard minder om, at asken først skal smides ud, når den er blevet kold. Er du i tvivl, så overhæld brugte kul og briketter med vand, indtil den sidste glød er slukket.

 

I løbet af de seneste fem år er antallet af udrykninger til grillrelaterede brande faldet fra 360 i 2020 til 176 i 2024. Antallet kan formentligt komme meget længere ned, hvis asken håndteres korrekt.

 

 

Brande relateret til brug af gasgrill fylder lidt mindre i statistikken, hvor årsagerne typisk er forkert brug eller lækage.

 

Tre gode råd til at undgå brand

Følg tre gode råd om brug af kulgrill og minimér risikoen for, at brandvæsenet kommer på besøg:

 

  • Brug aldrig brandfarlige væsker, når du griller – det er sikrest at tænde op med grillstarter eller optændingsblokke.
  • Placer grillen udendørs, på et stabilt underlag og i sikker afstand fra brændbart materiale – hold afstand til tørre planter, bygninger og andet, der kan brænde.
  • Aske og kulrester skal være helt kolde, før du smider dem ud eller forlader stedet - det kan tage over et døgn, før aske og kul er uden gløder.

 

Husk desuden altid at have vand i nærheden, når du griller eller har tændt bål. Vær ekstra opmærksom, hvis der er optræk til blæsevejr, og når det er tørt.

 

Risiko for forbrændingsskader

Optænding af kul og briketter skal ske forsvarligt. Forebyggelsesekspert Mads Dalgaard fra Beredskabsstyrelsen råder til at benytte optændingsblokke til formålet.

 

- Vi har set flere voldsomme ulykker med alvorlige forbrændinger, når der er brugt brandfarlige væsker til optænding af en grill. Drop derfor tændvæsken – det er simpelthen for farligt, siger Mads Dalgaard og tilføjer:

 

- Bruger du en engangsgrill på stranden, så vær opmærksom på, at sandet under grillen bliver meget varmt. Afkøl derfor sandet med vand, når du fjerner grillen, så ingen kommer til skade ved at træde på det varme sand, siger Mads Dalgaard.

 

 

Brandfare.dk

Vær særlig opmærksom, hvis du planlægger at grille eller tænde bål i naturen eller ved stranden, når det er tørt. Tjek altid brandfareindekset på Brandfare.dk og se, om der er forhøjet brandfare eller udstedt afbrændingsforbud.

 

Tjek de specifikke råd

Brandsikkerbolig.dk finder du gode råd og vejledninger om kulgrill, gasgrill og bål.

 

Brand eller tilskadekomst

Ring 1-1-2, hvis der opstår brand, du ikke selv kan slukke. Ved forbrændinger skal du afkøle huden med rindende, lunkent vand og følge de almindelige førstehjælpsråd om, hvornår du bør søge lægehjælp.

 

Nederst findes statistik over udrykninger til brande opstået som følge af brug af grill eller bålplads fordelt over måneder og døgn samt årsag til brand.

 

Statistik for grillbrande.