Nyheder
Publikationer
Sociale medier
Presse
Hjælp os med at videreudvikle S!RENEN ved at svare på fem hurtige spørgsmål.
Klik her for at komme til spørgeskemaet i SurveyXact (nyt vindue) Test test test
Forebyggelse af ulykker og katastrofer
Indsats ved ulykker og katastrofer
Om krisestyring og redningsberedskabet
Vær klar når krisen rammer
Forebyg brand
Vil du arbejde i redningsberedskabet?
Assistance fra Beredskabsstyrelsen
Brandtekniske regler og brandsyn
Uddannelse
Krisestyring og beredskabsplanlægning
Viden, data og dokumentation
Dimensionering og indsats
Forebyggelse i redningsberedskabet
Transport af farligt gods
Brandfarlige virksomheder og oplag
Driftsmæssige brandkrav og brandsyn
Sådan arbejder du med forebyggelse af brand og andre ulykker
Forskning og analyse
60 pct. af brandvæsenets udrykninger til grillrelaterede brande skyldes uforsigtig håndtering af gløder og aske.
Foto: Getty Images.
Grillsæsonen er i fuld gang, og når vi griller, er der risiko for, at der opstår brand - særligt når det er tørt. Her skal du især være opmærksom på, hvordan du håndterer gløder og aske.
Når brandvæsenet tilkaldes, er forkert håndtering af aske nemlig den formodede årsag til hele 60 pct. af brandene.
- At være grill-klar handler ikke kun om at have rigeligt med kød og auberginer, når kullene er grå og knitrende. Sørg for, at grillen står på et fast og ikke brændbart underlag i sikker afstand fra buske og bygninger, og hav altid vand eller en anden slukningsmulighed inden for rækkevidde. Specielt når det er tørt, er der nemlig større risiko for, at det ikke kun er brødet, der bliver svitset af, siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef hos Danske Beredskaber.
Bjarne Nigaard minder om, at asken først skal smides ud, når den er blevet kold. Er du i tvivl, så overhæld brugte kul og briketter med vand, indtil den sidste glød er slukket.
I løbet af de seneste fem år er antallet af udrykninger til grillrelaterede brande faldet fra 360 i 2020 til 176 i 2024. Antallet kan formentligt komme meget længere ned, hvis asken håndteres korrekt.
Brande relateret til brug af gasgrill fylder lidt mindre i statistikken, hvor årsagerne typisk er forkert brug eller lækage.
Tre gode råd til at undgå brand
Følg tre gode råd om brug af kulgrill og minimér risikoen for, at brandvæsenet kommer på besøg:
Husk desuden altid at have vand i nærheden, når du griller eller har tændt bål. Vær ekstra opmærksom, hvis der er optræk til blæsevejr, og når det er tørt.
Risiko for forbrændingsskader
Optænding af kul og briketter skal ske forsvarligt. Forebyggelsesekspert Mads Dalgaard fra Beredskabsstyrelsen råder til at benytte optændingsblokke til formålet.
- Vi har set flere voldsomme ulykker med alvorlige forbrændinger, når der er brugt brandfarlige væsker til optænding af en grill. Drop derfor tændvæsken – det er simpelthen for farligt, siger Mads Dalgaard og tilføjer:
- Bruger du en engangsgrill på stranden, så vær opmærksom på, at sandet under grillen bliver meget varmt. Afkøl derfor sandet med vand, når du fjerner grillen, så ingen kommer til skade ved at træde på det varme sand, siger Mads Dalgaard.
Brandfare.dk
Vær særlig opmærksom, hvis du planlægger at grille eller tænde bål i naturen eller ved stranden, når det er tørt. Tjek altid brandfareindekset på Brandfare.dk og se, om der er forhøjet brandfare eller udstedt afbrændingsforbud.
Tjek de specifikke råd
På Brandsikkerbolig.dk finder du gode råd og vejledninger om kulgrill, gasgrill og bål.
Brand eller tilskadekomst
Ring 1-1-2, hvis der opstår brand, du ikke selv kan slukke. Ved forbrændinger skal du afkøle huden med rindende, lunkent vand og følge de almindelige førstehjælpsråd om, hvornår du bør søge lægehjælp.
Nederst findes statistik over udrykninger til brande opstået som følge af brug af grill eller bålplads fordelt over måneder og døgn samt årsag til brand.
For yderligere kommentarer, kontakt:
Når du deler indhold på sociale medier forlader du hjemmesiden og er dermed ikke længere omfattet af vores privatlivspolitik.
Vi bruger cookies til statistik for at forbedre brugervenligheden på hjemmesiden. Oplysningerne er anonyme og bliver ikke koblet til dig som bruger, men det er stadig dit valg, om du vil lade dine data indgå i statistikken.
Læs mere om cookiesNødvendige (vis detaljer)
Systemcookies | Nødvendige
Intern statistik (vis detaljer)
Siteimprove
Tredjeparts (vis detaljer)
Facebook | x | Google
Der findes enkelte cookies, som er nødvendige for at hjemmesidens system kan fungere. Ønsker du helt at udelukke muligheden for at der sættes cookies, skal du derfor slå cookies fra i din browser.
Navn: ASP.Net_SessionId og volumeControl_volumeValue
Udbyder: Systemcookies
ASP.Net_SessionId er en cookie, som bruges til at identificere brugerens session på web-serveren. Sessionen er et område på serveren, som kan bruges til at gemme sessionstilstand mellem http-anmodninger.
Udløb: Når sessionen udløber
Privatlivs politik: Vores cookiepolitik
Navn: necessaryCookie og cookiebanner
Udbyder: Nødvendige
NecessaryCookie sættes for at markere accept af nødvendige cookies.
Cookiebanner sættes for at gemme cookieindstillingerne.
Udløb: 30 dage
Privatlivs politik: Cookiepolitik
Siteimprove webanalyse-program opsamler en generel besøgsstatistik på vores hjemmeside. Vi har slået IP-anonymisering til. Det betyder, at din IP-adresse slettes med det samme efter den læses. Din IP-adresse kan dermed hverken spores eller genskabes i vores system. Statistikken anvendes udelukkende i opsummeret form, fx til at se hvor mange besøgende vi har, og hvilke sider der er mest besøgte.
Navn: nmstat og AWSALBCORS
Udbyder: Siteimprove
Disse cookies bruges kun under det aktuelle besøg. Der indsamles udelukkende ikke-personlig information omkring hvilke undersider der besøges. Formålet er at følge, hvor mange besøgende vi har, og hvilke sider der er mest besøgte.
Udløb: Op til 1.000 dage, men oftere kortere afhængig af browser.
Privatlivs politik: Siteimproves information
Vi bruger dele-funktion til sociale medier og indlejrede feeds, men du skal være opmærksom på, at du teknisk set forlader fmn.dk og er omfattet af det sociale medies datapolitik, når du klikker på en sådan funktion. Feeds og kortelementer vises kun for brugere, der accepterer cookies fra tredjepart.
Navn: Facebook
Udbyder: Facebook
Facebook datapolitik:
Denne politik beskriver de oplysninger, vi behandler for at understøtte Facebook, Instagram, Messenger og andre produkter og funktioner, der tilbydes af Facebook (Facebook-produkter eller produkter). Du kan finde flere værktøjer og oplysninger i Facebook-indstillingerne og Instagram-indstillingerne.
Udløb: Cookien udløber om 30 dage
Privatlivs politik: Facebook datapolitik
Navn: X
Udbyder: x
X s brug af cookies og lignende teknologier:
Vores tjenester bruger cookies og andre lignende teknologier, såsom pixels eller lokal lagring, til at hjælpe med at give dig en bedre, hurtigere og sikrere oplevelse. Her er nogle af de måder, hvorpå vores tjenester, herunder vores forskellige websteder, SMS, API'er, e-mail-meddelelser, applikationer, knapper, widgets og annoncer, bruger disse teknologier: at logge dig ind på Twitter og Periscope, gemme dine præferencer, tilpasse det indhold, du ser, beskytte mod spam og misbrug og vise dig mere relevante annoncer.
Udløb: Cookien udløber om 30 dage
Privatlivs politik: Twitters cookiepolitik
Navn: Google Maps
Udbyder: Google
Googles privatlivspolitik:
Når du bruger vores tjenester, betror du os dine oplysninger. Vi forstår, at det er et stort ansvar og arbejder hårdt på at beskytte dine oplysninger og give dig kontrol over dem.
Denne privatlivspolitik er beregnet som en hjælp til at forstå, hvilke oplysninger vi indsamler, hvorfor vi indsamler dem, og hvordan du kan opdatere, administrere, eksportere og slette dine oplysninger.
Læs mere hos udbyderen.
Udløb: Cookien udløber om 30 dage
Privatlivs politik: Google privacy policy