uge 40 materiale

Beredskabsstyrelsen har i samarbejde med Danske Beredskaber og TrygFonden udarbejdet skolematerialer om brandsikkerhed. Grafik: Beredskabsstyrelsen

Igen i år sætter Beredskabsstyrelsen, Danske Beredskaber og TrygFonden fokus på brandforebyggelse på landets skoler og tilbyder gratis undervisningsmaterialer i forbindelse med uge 40-kampagnen ”Lær børn om brand”.

 

- Vi er glade for det nye undervisningsmateriale ”Brandsmart”, der blev lanceret op til uge 40 sidste år. Det er skræddersyet til elever på mellemtrinnet og møder dem, der hvor de er, f.eks. til klassefest eller hjemme på værelset. ”Brandsmart” består primært af dilemmabaserede film, der driver historien fremad på en sjov og lærerig måde, som også har til hensigt at skabe øget tryghed og handlekraft i situationer med potentiel brandfare, siger René Højer, projektchef i TrygFonden.

 

Foruden ”Brandsmart” tilbyder parterne også undervisningsmaterialet ”Lær om brand” til 0. - 1. klasse, som bl.a. indeholder en forsøgsspand med materialer til små brandforsøg, læreren kan vise.

 

Begge materialer lægger op til, at eleverne lærer om gode brandvaner og sammen med læreren får kendskab til, hvad man skal gøre i tilfælde af brand.

 

- Hvis der opstår brand derhjemme, er det naturligvis vigtigt, at forældrene handler hurtigt. Men børn kan også spille en væsentlig rolle, hvis de har lært, hvordan man forebygger brand, og hvordan de skal reagere, hvis der opstår brand. De kan måske endda lære de voksne noget. Derfor opfordrer vi så mange som muligt til at deltage, når vi i uge 40 sætter brandsikkerhed på skoleskemaet, siger Mads Dalgaard, der er forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.

 

Flere steder samarbejder skolerne med de kommunale redningsberedskaber om at undervise børn i brandforebyggelse i uge 40, blandt andet ved brandøvelser på skolen eller besøg på den lokale brandstation.

 

- Samarbejdet med skolerne er altid en utrolig positiv oplevelse. Det giver en god forståelse for brandforebyggelse, når eleverne både lærer om det i skolen og møder rigtige brandfolk, der viser, hvad man bør gøre, hvis det brænder. På den måde omsættes det, som eleverne bliver undervist i, til noget helt konkret i praksis, siger Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef i Danske Beredskaber.

 

Selvom der er særligt fokus på undervisningen i brandforebyggelse i uge 40, så er undervisningsmaterialet ”Brandsmart” tilgængeligt digitalt hele året rundt.

 

Faktaboks

Tal med dit barn om:

  • Hvorfor man skal redde sig selv først

  • At man skal sige det til en voksen, hvis det brænder, så de kan ringe til brandvæsenet

  • At børn også kan ringe 1-1-2

  • At brandvæsenet altid er parat til at hjælpe

 

Gode råd i hjemmet

  • Tjek dine røgalarmer jævnligt, mindst én gang om året

  • Gå aldrig fra levende lys – den, der tænder, slukker

  • Bliv i køkkenet, når du laver mad på komfuret, og læg ikke ting på komfuret

  • Tal med familien om, hvordan I kommer sikkert ud, hvis det brænder

  • Ring 1-1-2, hvis det brænder – brandvæsnet vil altid hjælpe

 

Brande i private hjem

  • Hvert år rykker de kommunale redningsberedskaber (brandvæsener) ud til knap 2.800 brande i private hjem

  • Der opstår årligt omkring 41.300 brande i danske hjem, som slukkes uden brandvæsenets hjælp