Nyheder
Publikationer
Sociale medier
Presse
Markbrande er hvert år en af de primære årsager til brande i naturen. Sidste år blev brandvæsenet tilkaldt til at slukke 444 markbrande.
Foto: Colourbox
Nedsæt risikoen for markbrande ved at træffe forholdsregler før og under høstarbejdet – og vær forberedt, hvis uheldet skulle være ude.
Høsten nærmer sig, og her er det ekstra vigtigt at være opmærksom på risikoen for markbrande. Hver sommer, de seneste fem år, er brandvæsenet blevet tilkaldt til at slukke markbrand mindst 276 gange. I den rekordtørre sommer i 2018 var tallet helt oppe på 959 udkald til markbrande.
Foreløbig har vejret været knastørt, og selvom der er kommet regn den seneste tid, er det stadig relativt tørt i det meste af landet. Holder tendensen forventes et meget højt antal markbrande i forbindelse med høsten igen i år.
Du kan gøre dit for at forebygge, at høsten går op i røg, ved at følge nogle simple forholdsregler:
Før høstarbejdet:
Under høstarbejdet:
Hvis uheldet alligevel er ude:
Vær i øvrigt opmærksom på, at det ikke kun er mejetærskeren, der kan være ophav til branden, men også halmpresseren.
Følg risikoen for brand på Brandfare.dk
På Brandfare.dk finder du et brandfareindeks. Det kan du bruge til at vurdere risikoen for, at der opstår markbrand. Risikoen for brand stiger, når det er tørt, varmt og blæsende.
- Tjek brandfareindekset, inden du høster. Hvis vi er oppe i de orange og røde nuancer, skal du overveje at vente med høstarbejdet – eller i hvert fald være ekstra opmærksom på at undgå, at der opstår brand, siger Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.
Brande på marker og i maskiner er dyre, tidskrævende og farlige for mennesker og dyr.
- En hyppig årsag til markbrande er gnister fra maskinerne, som antænder markerne, eller at maskinerne bliver for varme og derfor antænder støv eller andet tørt materiale. Sørg derfor for at rengøre og tjekke maskineriet jævnligt, siger Henning Sjørslev Lyngvig, der er landskonsulent for Maskiner og Markteknik i SEGES Innovation.
Det nytter noget at træffe sine forholdsregler, også hvis der skulle opstå en brand.
- Det kan virkelig gøre en stor forskel, hvis man er godt forberedt. Vand fra marksprøjten eller et brandbælte lavet med stubharven kan redde afgrøder og maskiner. Men lad være at tage chancer, hvis ilden har fået fat – sørg for at komme væk, og ring efter brandvæsenet på 1-1-2, siger Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef hos Danske Beredskaber.
For yderligere kommentarer: