Foto: Stine Holbech, Forsvaret.

Foto fra øvelsen Arctic Light 2023. Foto: Stine Holbech, Forsvaret.

Beredskabsstyrelsen løser primært opgaver i Danmark men kan også indsættes i Grønland. Her er forholdene væsensforskellige fra den sydlige del af Rigsfællesskabet, så der er behov for træning.

 

Frem mod slutning af september deltager Beredskabsstyrelsen sammen med enheder fra Forsvaret i en stor øvelse i Grønland. Scenariet for øvelsen er, at en tsunami har medført skader og oversvømmelser i Nuup Kangerlua (Godthåbsfjorden). Arktisk Beredskabsstyrke skal indsættes for at håndtere konsekvenserne.

 

Beredskabsstyrelsen deltager med i alt 26 personer – fastansatte og frivillige. De fleste indgår i øvelsen, mens to er i øvelsesledelsen.

 

Beredskabsstyrelsen skal bl.a. træne indsættelsen af redningsfolk i Grønland, eftersøgning, redning og søtransport af tilskadekomne, etablering og drift af lejrfaciliteter, og etablering og drift af en behandlingsplads til sårede.

 

Et andet vigtigt element er at træne samarbejdet med Forsvarets enheder.

 

- Hvis Grønland får brug for assistance i forbindelse med ulykker og katastrofer, er det vigtigt, at vi er forberedte på at kunne sende mandskab og materiel afsted i løbet af få timer. Det er også vigtigt, at vores folk er i stand til at arbejde i Grønland, hvor forholdene kan være meget anderledes end i Danmark, siger sektionschef Hans Bruhn, der indgår i øvelsesledelsen.

 

 

En Seahawk-helikopter hoister materiel fra inspektionsskibet Vædderen ind på landjorden, hvor Beredskabsstyrelsen bygger lejr. Foto: Stine Holbech, Forsvaret.

En Seahawk-helikopter hoister materiel fra inspektionsskibet Vædderen ind på landjorden, hvor Beredskabsstyrelsen bygger lejr til brug under øvelsen. Foto: Stine Holbech, Forsvaret.

 

 

Arktisk Beredskabsstyrke

Arktisk Beredskabsstyrke kan på kort tid mobiliseres, når der er særligt behov for hjælp i Arktis herunder Grønland. Den kan sammensættes fleksibelt fra gang til gang og kan bestå af personel fra alle dele af Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og associerede myndigheder.

 

Ordningen giver Arktisk Kommando mulighed for at tilkalde hjælp fra resten af Forsvarsministeriets koncern, herunder bl.a. Beredskabsstyrelsen, hvis der for eksempel er behov for specialviden eller ekstra assistance i forbindelse med større hændelser.

 

 

Arktisk Kommando

Forsvarets indsats i Grønland ledes af Arktisk Kommando, der har hovedsæde i Nuuk. Forsvarets primære opgaver i og omkring Færøerne og Grønland er primært farvandsovervågning og suverænitetshævdelse. I Grønland udfører Forsvaret desuden en række opgaver til støtte for det civile samfund, eksempelvis eftersøgnings- og redningstjeneste, søopmåling, havmiljøovervågning og forureningsbekæmpelse. Disse opgaver løses i tæt samarbejde med grønlandske myndigheder.

Beredskabs­styrelsen i Grønland

Beredskabsstyrelsen har to gange de seneste år været indsat i Grønland: I 2017 efter tsunamien i Nuugaatsiaq og Illorsuit og i 2019 til indsats mod en naturbrand ved Sisimiut.