Pakning af vandrensningsmodul til Indonesien i 2018.

Pakning af Beredskabsstyrelsens vandrensningsmodul til Indonesien i 2018 (arkivfoto: Beredskabsstyrelsen).

Pakistan har de seneste måneder været ramt af voldsomme oversvømmelser. En tredjedel af landet står under vand, og 33 mio. mennesker er ifølge FN påvirket. Pakistan har erklæret situationen for en national katastrofe.

 

Oversvømmelserne har resulteret i store ødelæggelser af bl.a. vigtig infrastruktur såsom drikkevandsforsyningen. Derfor sender Beredskabsstyrelsen materiel til rensning af drikkevand og 10 specialister til Pakistan.

 

Bidraget koordineres gennem EU’s civilbeskyttelsesmekanisme, som Pakistan har anmodet om støtte. Materiel og mandskab er finansieret over Udenrigsministeriets fleksible pulje til Beredskabsstyrelsens humanitære indsatser. Støtten kommer oveni de 10 mio. kr. til UNHCR’s hjælpearbejde i Pakistan, som Udenrigsministeriet annoncerede i sidste uge.

 

- Den humanitære situation i Pakistan er akut efter de voldsomme oversvømmelser i landet, og millioner af mennesker har brug for nødhjælp og rent drikkevand. Netop vandrensning er en af Danmarks unikke kompetencer, og jeg er stolt over, at vores dedikerede ansatte og frivillige i Beredskabsstyrelsen endnu engang stiller op i en svær situation for at hjælpe folk i nød, siger forsvarsminister Morten Bødskov.

 

Beredskabsstyrelsen udsender et vandrensningsmodul, som kan omdanne forurenet vand til drikkevand og producere 120.000 liter rent vand pr. døgn.

 

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen udtaler:

 

- Med de katastrofale oversvømmelser og manglende rent drikkevand er sygdomme som kolera og diarre en stor risiko. For de berørte kan det gøre en allerede kritisk situation potentielt livstruende. Sammen med de 10 mio. kr. til FN’s flygtningeorganisation (UNHCR) i Pakistan er denne yderligere danske støtte i form af mandskab og materiel til vandrensning en vigtig og efterspurgt hjælp til den pakistanske befolkning, der kan bidrage til at afbøde en yderligere sundhedskrise.

 

Det 18 tons tunge modul indeholder udover vandrensningsudstyr også et lejrelement til indkvartering af de 10 udsendte danske specialister.

 

Tidligere på ugen udsendte Beredskabsstyrelsen en fortrop bestående af tre medarbejdere med ekspertise inden for katastrofehjælp. De har haft til opgave at vurdere opgaven samt at indgå nærmere aftale med de lokale myndigheder og at koordinere modtagelsen af vanrensningsmodulet og de resterende specialister.

 

Den samlede indsats ventes at strække sig over fire uger.

 

Udsendelsen sker i samarbejde med Forsvarsministeriet og er finansieret af Udenrigsministeriet. Indsatsen understøttes af den danske ambassade i Islamabad og er koordineret gennem EU’s civilbeskyttelsesmekanisme, som også yder finansiel støtte til transporten.

 

Beredskabsstyrelsens vandrensningsmodul i brug i Indonesien i 2018.

Beredskabsstyrelsens vandrensningsmodul i anvendelse i Indonesien i 2018 (arkivfoto: Beredskabsstyrelsen).

 

Beredskabsstyrelsens vandrensningsmodul har senest været udsendt til Indonesien i 2018 og Mozambique i 2019.