[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Den indonesiske ø Sulawesi blev den 28. september ramt af flere jordskælv, heraf ét målt til 7,5 på Richterskalaen. Jordskælvene var i sig selv ødelæggende og udløste også en tsunami, der ramte kystområderne hårdt.

Det estimeres, at op til 1,5 millioner mennesker er påvirkede af katastrofen. Mindst 1.700 mennesker har mistet livet, flere end 60.000 er blevet fordrevet fra deres hjem, og der er stort behov for hjælp.

Efter anmodning fra Indonesien sender Beredskabsstyrelsen nu katastrofebistand i form af vandrensningsmoduler, nødstrømsgeneratorer og specialister til de ramte områder.

Beredskabsstyrelsens mission er en del af Danmarks bidrag til indsatser i Indonesien, der også omfatter midler til Røde Kors og Red Barnet.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen udtaler:

- En vigtig del af vores internationale tilstedeværelse er, at vi kan sende hjælp til katastrofeområder, når nøden er størst. I disse situationer er Beredskabsstyrelsen en vigtig kapacitet, der kan rykke ud med kort varsel og fra dag ét gøre en forskel med deres specialmateriel og særligt uddannede personel.

Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs udtaler:

- Det internationale samfund må hjælpe de indonesiske myndigheder i bestræbelserne på at sikre, at naturkatastrofen i Indonesien ikke også udvikler sig til en længerevarende humanitær krise. Danmark bidrager allerede til nødhjælpsindsatsen i Indonesien, men behovene er store. Det glæder mig derfor, at Danmark med et bidrag til det Internationale Røde Kors Forbund kan være med til at sikre en hurtig og effektiv nødhjælp i denne og andre lignende kriser.

- Samtidig er jeg glad for, at vi også er i stand til at bidrage til akutte indsatser gennem Beredskabsstyrelsen, Dansk Røde Kors og Red Barnet, ligesom vi også er en markant støtte til FN’s indsatser til støtte for ofrene for denne forfærdelige katastrofe.

Om Beredskabsstyrelsens mission
Infrastrukturen på Sulawesi er hårdt ramt. Bl.a. er der mangel på rent drikkevand mange steder.

Beredskabsstyrelsen afsender, opsætter og bemander vandrensningsmoduler, der kan levere rent drikkevand. Nødstrømsgeneratorerne skal levere strøm til samfundsvigtig infrastruktur som f.eks. hospitaler, plejehjem eller indkvarteringscentre for dem, der har mistet deres hjem. Vandrens- og generatormodulerne kan efter behov indsættes samlet eller deles op og dermed dække flere områder.

En fortrop på to mand tog af sted i torsdags. De har bl.a. mødtes med den danske ambassade i Jakarta, der har været til stor hjælp i forhold til kontakt til lokale myndigheder, diverse godkendelser, m.v. Det resterende personel tager af sted snarest.

Indsatsen ventes at strække sig over tre til otte uger og finansieres op til ca. 2,5 mio. kr. af Udenrigsministeriet.

Om Danmarks bidrag i Indonesien
Danmark yder flere bidrag til akutte indsatser i Indonesien. Udover Beredskabsstyrelsens indsats afsættes der 10 mio. kr. til det Internationale Røde Kors Forbunds globale nødhjælpsfond. Samtidig har Dansk Røde Kors og Red Barnet trukket henholdsvis 1,4 mio. kr. og 400.000 kr. på deres fleksible puljer under partnerskaberne med Udenrigsministeriet. Og endelig er Danmark blandt de store donorer til FN’s centrale nødhjælpsfond, som netop har ydet 15 mio. USD i støtte.