[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Stormen Ingolf ramte i løbet af weekenden Danmark ved vindstød af orkanstyrke og oversvømmelser flere steder i landet. Det betød en travl weekend for bl.a. DMI, brandvæsnerne, politiet, frivillige borgere, hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen.

Ligesom ved stormen Urd og den efterfølgende stormflod omkring årsskiftet var det ikke selve stormen, der for alvor gav problemer. Det var de efterfølgende oversvømmelser, der sendte folk i arbejdstøjet.

Beredskabsstyrelsen assisterede de lokale myndigheder i kampen mod vandmasserne 11 steder i landet: Frederikssund, Holbæk, Jyllinge Nordmark, Kerteminde, Middelfart, Nyborg, Odense, Odder, Otterup, Roskilde og Skibby/Hyllingeris.

Styrelsen havde samlet 250 mand m/k inklusiv værnepligtige redningsspecialister indsat med pumper, mobile dæmninger, sandsække og andet materiel, mens andre arbejdede med krisekommunikation til befolkningen og med koordineringsarbejde med øvrige myndigheder i den nationale operative stab (NOST) og i de lokale beredskabsstabe (LBS). Da der var flest i aktion, var 130 mand i sving samtidig.

Indsatserne skete i samarbejde med de kommunale brandvæsner, politiet, hjemmeværnet og flere steder også lokale frivillige. Mandag udgør vandstanden ikke længere en trussel.

Bedre end frygtet – men en person omkommet
På trods af at der skete oversvømmelser, udviklede situationen sig bedre, end prognoserne på et tidspunkt tydede på.

- Det var en dynamisk situation, hvor DMI løbende justerede prognoserne i forhold til de seneste data. Heldigvis endte vandstanden med at blive lidt lavere end de alvorligste prognoser. Selvom der er trængt vand ind i flere boliger, og strømmen gik nogle steder, lader det til, at landet som helhed er kommet fornuftigt igennem stormen og oversvømmelserne, siger operativ chef i Beredskabsstyrelsens Nationale Beredskab, Lars Høg Schou.

En bilist er dog omkommet, efter han søndag aften kørte galt i et oversvømmet område i Nordvestsjælland.

- Når vejret viser tænder, sker dødsfald ofte ved uheld i trafikken som følge af vejrliget. Eksempelvis ved at træer vælter ned i bilen, hvis man er ude at køre, eller som i dette tilfælde fordi vejen var oversvømmet. Uanset hvad er det et tragisk eksempel på, at det kan være risikabelt at bevæge sig udenfor i sådanne situationer, selvom det umiddelbart virker tilforladeligt, siger chef for styrelsens Center for Krisekommunikation, Thomas Dybro Lundorf.

For Beredskabsstyrelsens vedkommende var der mandag formiddag stadig indsatser i gang på Fyn, mens retableringen er iværksat i de andre landsdele.