[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Danskernes opfattelse af risiko, bekymringer og befolkningens tillid til myndighederne under kriser er blandt emnerne i rapporten ”Danskernes risikoopfattelse af større ulykker og katastrofer”, som netop er offentliggjort af Beredskabsstyrelsen. 

Forsvarsminister Peter Christensen siger om undersøgelsen:
- De fleste danskere har tillid til beredskabet, og vi går generelt ikke rundt og bekymrer os. Men vi er heller ikke naive. En del borgere bekymrer sig om terror, ekstremt vejr, og cyberangreb – og det er helt forståeligt. Fra myndighedernes side er dette også noget, vi tager alvorligt og sætter ind overfor med indsatser både herhjemme og ude i verden. Uanset truslen må vi aldrig lave om på vores grundlæggende måde at leve på, men altid tage de nødvendige forholdsregler. Det er vigtigt at holde fast i.

Risikoopfattelse og adfærd
Det fremgår af rapporten, at danskerne generelt oplever, at beredskabet er klar til at håndtere de forskellige hændelser, der kan ramme Danmark. En del bekymrer sig dog for, at terror, ekstremt vejr eller cyberangreb finder sted i løbet af de kommende fem år, fremgår det af undersøgelsen.

For eksempel er 45 procent af de adspurgte ’bekymrede’ eller ’meget bekymrede’ for, at Danmark rammes af terror, mens det tilsvarende tal kun er 8 procent, når det kommer til større transportulykker.

Undersøgelsen viser også, at 11 pct. af danskerne ikke ville ringe til 112 – som ellers er korrekt – hvis de kommer ud for en akut livstruende situation.

Rapporten er udarbejdet på baggrund af en undersøgelse af Voxmeter blandt 1.100 repræsentativt udvalgte danskere over 15 år i ugerne 43-50 i 2015.