[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Det nationale krisestyringssystem i Danmark fungerer, men der er nogle sårbarheder, som myndighederne skal tage alvorligt. Det konkluderer øvelsescheferne fra Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet i den tværgående evalueringsrapport om KRISØV 2015, der blev afholdt den 11. november sidste år.

Under øvelsen afprøvede over 30 ministerier, styrelser og udenlandske ambassader deres beredskabsplaner og evne til at samarbejde, krisekommunikere og koordinere under en krise. Evalueringen fokuserer på: 1) om det nationale krisestyringssystem fungerer efter hensigten; og 2) om myndighederne lever op til forventningerne i den nationale beredskabsplan.

Presset på krisestyringssystemet er vokset
KRISØV er en tilbagevendende øvelse, der afholdes hvert andet år. Ifølge øvelsesledelsen er presset på krisestyringssystemet vokset siden sidste øvelse i 2013:

- Vi har blandt andet oplevet mere ekstremt vejr, terror og flygtningestrømme i Europa, herunder her i Danmark. Det understreger behovet for at teste krisestyringssystemet jævnligt, siger øvelseschef fra Beredskabsstyrelsen, Mads Ecklon.

Forventer handlekraftige myndigheder
Befolkningen og politikerne har klare og berettigede forventninger om, at myndighederne er handlekraftige, når der opstår kriser:

- Det kræver tid, ressourcer og ledelsesbevågenhed at udvikle og afprøve krisestyringskapaciteten i en organisation. Alle myndigheder og organisationer med beredskabsansvar bør bruge erfaringerne fra KRISØV 2015 og de seneste års hændelser i Danmark til at styrke deres krisestyringskapacitet, siger han.

Scenariet for KRISØV 2015 var en atomulykke på dansk område. Tidligere scenarier i KRISØV-serien har bl.a. været terror, fugleinfluenza og cyberangreb.

For at gøre øvelsen så realistisk som mulig deltog journalister fra Danmarks Radio og Ritzaus Bureau, og en borgercelle simulerede befolkningens reaktioner blandt andet via opslag på sociale medier.

Læs rapporten
Evalueringen af KRISØV 2015 indeholder seks anbefalinger, som Kriseberedskabsgruppen nu skal tage stilling til. Læs hele evalueringsrapporten og find baggrundsinformation om øvelsen via links øverst i højre kolonne.