[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

I efterårsferien vises den såkaldte Gurrebunker i Nordsjælland frem for offentligheden inden den forsegles for altid. Folk, der allerede har sikret sig billet, kan dermed se frem til at få et spændende indblik i katastrofeberedskabet under Den Kolde Krig.

Interessen for at se bunkeren før lukketid har nemlig været så stor, at samtlige 1.500 billetter til rundvisningerne allerede er solgt. Bunkerens indre er dog allerede foreviget for eftertiden af flere medier.

Sikkerhedsanlæg til 80 personer
Gurrebunkeren er Danmarks første atomsikrede udflytningsanlæg til regeringen fra den Kolde Krig og blev bygget fra 1958 til 1961. Anlægget er på 670 m2 i to etager, og kunne i fuld udnyttelse rumme ca. 80 personer, dvs. regeringen og dele af centraladministrationen samt teknisk og administrativt personale.

I 1970’erne blev bunkeren suppleret med et større regeringsanlæg i Østdanmark.
I perioden 1977-2007 blev anlægget anvendt af Generaldirektoratet for P & T, senere Telestyrelsen, som beskyttet lokalitet for særlige telekommunikationsforbindelser, hvilket var en væsentlig del af beredskabet og NATO-samarbejdet under den Kolde Krig.

Dette telekommunikationssystem blev nedlagt i 2007.

Det er således længe siden, Gurrebunkeren havde en beredskabsmæssig funktion. Bunkeren har været lejet ud, men efter udløbet af det seneste lejemål har det hverken været muligt at anvende eller afhænde anlægget, som nu lukkes endeligt ned.

Et lille stykke kunsthistorie
Gurrebunkeren er også kunsthistorisk interessant, da den er totaludsmykket af kunstprofessor Poul Gernes. Han dekorerede anlægget indvendigt i forbindelse med en større renovering i begyndelsen af 1990’erne.  

Poul Gernes er kendt for sine farverige udsmykninger af bl.a. Herlev Sygehus og Paladsbiografen i København og offentligheden har ikke tidligere haft adgang til hans værk i Gurrebunkeren.