[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Eventen på Aarhus Brandvæsens uddannelsescenter bød på både gys og grin. De to Store Nørd-værter lagde ud med at demonstrere, at det er en rigtig dårlig idé at slukke en brændende frituregryde med vand. Eleverne stod i forvejen godt trukket tilbage, men trak sig endnu et par meter længere bagud, da de så resultatet i form af en flere meter høj ildsøjle.

Børneværelse i brand
For at vise eleverne fra Ellevangskolen, hvordan og hvor hurtigt der kan opstå ild, hvis ikke man tænker sig om, havde Nørderne opstillet et børneværelse, som brød i brand og derefter blev slukket af brandfolkene fra Aarhus Brandvæsen.

Budskaberne var bl.a., at man skal passe på med levende lys, ikke sætte sin pc i sengen eller dække lamper til med stof. Og der blev naturligvis også slået et slag for røgalarmen.

'Spændende at slukke en rigtig brand'
Efter Nørdernes indledende show fik eleverne selv mulighed for at prøve kræfter med brandslukning, ligesom de fik lov til at håndtere en af brandvæsenets store brandslukningsslanger, sidde i en rigtig brandbil og finde vej igennem en røgfyldt labyrint.

- Jeg synes, det var mest spændende, da vi skulle prøve at slukke en rigtig brand med en skumslukker, fortæller Mikkel fra 5.y.

Andre elever foretrak nogle af de andre aktiviteter.

- Jeg er ikke så meget for ild, men det var rigtig sjovt at prøve at føle sig frem i labyrinten med al den røg, fortæller Astrid, der også går i 5.y.

Brandsikre børn bliver brandsikre voksne
Beredskabsstyrelsens landsdækkende Lær om brand-kampagne er målrettet eleverne i 0. og 1. samt 4. og 5. klasse. Grundtanken bag kampagnen er, at brandsikre børn bliver brandsikre voksne. Undervisningen foregår ved brug af gratis undervisningsmaterialer fra Beredskabsstyrelsen, og mange steder slår skolerne sig sammen med de kommunale brandvæsener om at undervise børnene i brandforebyggelse.

Formålet med at sætte brand på skoleskemaet er at give skoleelever en grundlæggende forståelse for brand og brandfarer. Samtidig skal eleverne også lære, hvordan de håndterer en brandfarlig situation, hvis uheldet alligevel er ude forklarer Beredskabsstyrelsens kampagneansvarlige, Pil Storm Giersing.

- Det er væsentligt, at børn lærer at respektere ild allerede fra en tidlig alder. Det er derfor Beredskabsstyrelsens hensigt at danne sunde vaner fra starten og sikre os, at børnene ved, hvordan de skal forholde sig til brand, når de bliver voksne, siger hun.

I højre kolonne er der link til et indslag om eventen på DR Ultra, DR’s kanal for de 7-12-årige.
 
Klik på billederne herunder for at se dem i større format.