[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Høsten er så småt gået i gang rundt omkring i landet, og dermed er risikoen for markbrande også forhøjet. Megen nedbør er med til at nedsætte antallet af markbrande, mens tørre, varme og blæsende dage øger risikoen for markbrande.


Uanset vejret er høstmaskinernes indtog på markerne dog lig med en øget brandrisiko. Når høsten begynder for alvor, kører de kommunale redningsberedskaber i de værst ramte måneder ud til 6 gange så mange markbrande som på en normal måned.


I august 2009, som var meget tør, blev der slukket 328 markbrande, mens den meget våde august i 2011 kun gav 87 markbrande. Det fremgår af tal fra Redningsberedskabets Statistikbank, som administreres af Beredskabsstyrelsen. Det gennemsnitlige antal markbrande hen over året ligger på ca. 50 om måneden.


Maskiner og ukontrolleret afbrænding starter brandene

Det er ofte friktionsvarme eller fejl i høstmaskiner som halmpressere og mejetærskere, der er årsag til brandene.


En væsentlig del af markbrandene udgøres desuden af markafbrændinger, der er kommet ud af kontrol. Set over en 5-årig periode blev ca. 1/3 af markbrandene i høstperioden startet af markafbrændinger.


 

  


Gennemsnitligt antal markbrande pr. måned i perioden 2007-2011. Klik på billedet for større format. Foto: Jørgen Stæhr. 
Følg råd og undgå brand

 

Som landmand kan man ved at træffe en række forholdsregler og følge nogle gode råd nedsætte risikoen for markbrand væsentligt. Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, Foreningen for Kommunale Beredskabschefer, Dansk Landbrugsrådgivning og Forsikring & Pension har samlet en række gode råd i folderen ’Høstbrande – du har et ansvar’. Læs og download folderen ved at følge linket i højre kolonne.


Klik for større format