Befolkningsundersøgelse 2017 - Brandsikkerhed

Forsiden af befolkningsundersøgelse 2017 - Brandsikkerhed

Lidt flere danskere har røgalarmer end for tre år siden, men over en fjerdedel af danskerne har stadig ikke en røgalarm. Det fremgår af den repræsentative befolkningsundersøgelse Brandsikkerhed 2017, som TrygFonden og Beredskabsstyrelsen står bag.


Et af de bedste værn til at undgå, at der opstår alvorlige brande i hjemmet, er en røgalarm. Det er en simpel og billig anordning, der kan være med til at sikre dig, din familie og jeres værdier.

 

Lidt flere danskere har røgalarmer end for tre år siden. Andelen af danskere med røgalarm i hjemmet er steget fra 70 procent til 72 procent. Det er en af konklusionerne i en repræsentativ befolkningsundersøgelse af brandsikkerhed i hjemmet, som TrygFonden og Beredskabsstyrelsen står bag.

 

Det er positivt, men der er behov for at få endnu flere røgalarmer op i de danske hjem, siger programchef i TrygFonden, René Højer.

- Vi har sammen med BrandBevægelsen og RøgalarmPatruljen været rundt i landet, hvor unge spejdere sammen med professionelle brandfolk tjekker og eventuelt opsætter nye røgalarmer hos beboerne i udvalgte boligområder med mange ældre borgere. Patruljerne besøgte i alt over 2.000 boliger, og heraf manglede rigtig mange en røgalarm, ligesom flere havde en røgalarm, som ikke virkede. Skal vi omfanget af brande – og især de alvorlige – til livs, er der derfor stadig et stort behov for at få flere røgalarmer op i de danske hjem, siger René Højer.

 

Mange forstår først brandrisikoen efter en brand

Det er især folk, der bor i lejligheder, som ikke har en røgalarm i deres hjem. Flere af dem finder det ikke nødvendigt, og en del ejer en røgalarm, men har bare aldrig fået sat den op, fremgår det af befolkningsundersøgelsen.

 

Brandundersøgelsen 2017 viser også, at en stor del af befolkningen vurderer risikoen for brand i eget hjem som lille eller meget lille.

 

- Alt for få danskere forstår risikoen for brand i deres hjem. De indser først risikoen, når de eller andre i deres nærmiljø har været udsat for brand. Men brandvæsnet rykker ud til brande i private hjem cirka 4.500 gange om året, og december er den måned, hvor vi ser allerflest udrykninger. Derudover sker der årligt over 45.000 såkaldte ”happy fires”, hvor folk selv slukker en mindre brand i hjemmet uden brandvæsnets hjælp. Så der er stadig et stort behov for at oplyse danskerne om brandrisiko og vigtigheden af røgalarmer, siger seniorberedskabsmester i Beredskabsstyrelsen, Mads Dalgaard, og fortsætter:

 

- Selvom du føler dig sikker i din egen lejlighed og passer godt på, kan der jo også opstå en brand hos din underbo. En røgalarm kan hjælpe med at advare dig, og du kan måske oveni købet redde dine naboer. Faktisk er røgalarmer en af de allervigtigste foranstaltninger for at sikre dig selv, din familie og jeres hjem.

 

- Samtidig er det meget vigtigt, at man erkender, at der er en risiko for brand i hjemmet, og at hele familien, voksne som børn, kender de typiske brandfarer. For eksempel må man aldrig forlade tændte, levende lys, og man skal ikke lægge brandbare ting fra sig på et komfur – heller ikke, hvis det er slukket. Sådan nogle enkle og lavpraktiske huskeregler er gode at have i baghovedet, især i den travle juletid, siger Mads Dalgaard.

 

Konklusioner fra Brandsikkerhed 2017

  • Knap 300.000 danskere har inden for de seneste fem år oplevet brand i egen bolig. I cirka 77 procent af tilfældene fik man slukket branden selv. Det svarer til ca. 45.000 tilfælde pr. år
  • Der er en eller flere røgalarmer i 72 procent af danske hjem. Det er to procentpoint flere end i 2014
  • Danskerne ser generelt ikke brand i hjemmet som en risiko. 78 % vurderer risikoen for brand i deres bolig som lille eller meget lille, og 74 procent af respondenterne vurderer tilsvarende, at risikoen for at de selv eller deres pårørende kommer til skade i en brand som lille eller meget lille

 

Dem, der har oplevet brand i egen bolig eller i nærheden, angiver brandårsagen som:

  • 26 procent levende lys og levende lys i juletræer eller juledekorationer
  • 9 procent ild i en gryde
  • 7 procent glemte ting på komfuret eller brødrister

 

Om Brandsikkerhed 2017

Brandsikkerhed 2017 er en repræsentativ befolkningsundersøgelse om brandsikkerhed i private hjem, som Epinion har foretaget for TrygFonden og Beredskabsstyrelsen blandt knap 4.000 repræsentativt udvalgte danskere mellem 18 og 85 år. Der blev foretaget en lignende undersøgelse i 2014.

  • Udgiver

    TrygFonden og Beredskabsstyrelsen

  • Udgivelsesdato

    14. december, 2017

Hent publikation