Sirene

Foto: Beredskabsstyrelsen.

De fysiske varslingssirener kan aktiveres i et område, hvor der er opstået en akut situation af livstruende karakter for et større antal mennesker.

 

Hvis du hører varslingssirenerne, betyder det, at du er i et område, hvor der er fare på færde. Du skal:

 

GÅ IND OG SØGE INFORMATION HOS DR ELLER TV 2

 

Du skal kun ringe 1-1-2, hvis du eller andre er i akut fare og har brug for hjælp fra politi, brandvæsen eller ambulance.

 

Når de fysiske varslingssirener aktiveres, følges det altid op af en beredskabsmeddelelse. Beredskabsmeddelelsen indeholder information om hændelsen, og hvad du skal gøre. Du kan finde beredskabsmeddelelsen på DR's og TV 2’s platforme og politi.dk.

 

Når de fysiske varslingssirener aktiveres, der hvor du er, vil du også kunne modtage en advarsel via S!RENEN på din mobiltelefon. Det kræver, at du har en nyere mobiltelefon, og at styresystemet er opdateret. Du skal hverken tilmelde dig eller downloade en app.

 

Læs mere om S!RENEN her

 

 

Om de fysiske varslingssirener

Sirenevarslingssystemet blev etableret i årene omkring 1990. De fysiske varslingssirener blev sat op i byer/områder med mere end 1.000 indbyggere. Der er ca. 1.000 varslingssirener i Danmark. De dækker ca. 80 procent af befolkningen i bymæssig bebyggelse.

 

Det er Rigspolitiet, der aktiverer de fysiske varslingssirener. Det er typisk myndighederne på et skadessted – politi, ambulance og brandvæsen – der afgør, om de fysiske varslingssirener skal tages i brug. Beredskabsstyrelsen har i samarbejde med øvrige styrelser i Forsvarsministeriets koncern ansvaret for at drive de fysiske varslingssirener.

Den årlige sirenetest

Den første onsdag i maj tester Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet alle landets sirener. Det sker klokken 12.00, når sirenerne lyder med 'Fare'-signalet, som er en tone, der gentages fire gange i løbet af 45 sekunder. Tonen stiger hurtigt og falder langsomt, og der er pause mellem gentagelserne.

Fare-signalet gentages efter fire minutter.

Efter otte minutter udsendes et 'Faren er forbi'-signal, som er en lang ensartet tone, der varer i 45 sekunder.

Myndighederne tester faktisk sirenerne hver nat - dog uden hørbar lyd. På den måde holder myndighederne øje med, hvilke sirener, der fungerer, og hvilke sirener, der melder fejl.

Men én gang om året testes sirenerne for at huske folk på, hvordan de lyder og deres betydning.

Se videoen her på siden.

Der kan være mange grunde til, at man ikke hører sirenen. Bor du på landet eller langt fra en sirene, så opdager du måske ikke sirenetesten. Det kan også være vanskeligt, hvis du er i et område med meget støj, høje bygninger, eller hvis vinden blæser lyden væk fra dig.

Står du ved siden af en sirene, som ikke virker, så kontakt Servicecenteret hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse på FES@mil.dk eller på 7281 3000

Mange spørger, om der ikke engang var noget med, at sirenerne blev testet hver onsdag?

Jo - der har faktisk været forskellige regimer for at teste sirenerne, og når folk spørger om 'hver onsdag', så fortæller det også lidt om deres alder:

  • Fra 1951 til 1967 blev det daværende sirenesystem testet hver lørdag klokken 12.
  • Frem til 1993 var det hver onsdag klokken 12
  • Og siden da hver første onsdag i maj
Sidst opdateret 2. december, 2021 - Kl. 13.26