Adiyaman center

Foto: Beredskabsstyrelsen.

Siden det første jordskælv ramte Tyrkiet 6. februar, har Beredskabsstyrelsens internationale beredskab fulgt situationen tæt. I katastrofer af et sådant omfang er koordination af den humanitære hjælp afgørende.


I koordination med EU’s civilbeskyttelsesmekanisme blev det derfor hurtigt besluttet at udsende et samlet nordisk bidrag under dansk ledelse. Bidraget består af såkaldt TAST (Technical assistance and support team) med i alt 12 udsendte medarbejdere fra Sverige, Finland og Danmark, som kan understøtte EU’s koordinationsarbejde.


Tirsdag den 7. februar afgik Beredskabsstyrelsens fortrop bestående af en holdleder og en ’Information and Communications Technology’-tekniker (ICT). Siden fulgte de resterende ti specialister, herunder ICT-teknikere og camp-teknikere samt materiel.


Holdet har haft til opgave at opbygge lejre, som både rummer et koordinationscenter med kontor- og mødefaciliteter og en afdeling med indkvartering til dem, som arbejder i koordinationscenteret. Holdet har også understøttet EU’s arbejde med koordination af modtagelse og afgang af redningsarbejdere og humanitær hjælp i flere lufthavne.


Rotation af udsendte
Nu påbegyndes en rotation af de udsendte. I dag udsender Beredskabsstyrelsen to medarbejdere, som skal overtage for den nuværende holdleder og en tekniker. Den følgende uge vil dele af holdet blive udskiftet, og bidraget fortsætter dermed med friske kræfter.
Der er nu opsat lejre i Adiyaman og Malatya. Holdlederen er placeret på EU-kontoret i Gaziantep, hvor TAST-bidragets arbejde koordineres.


Det danske bidrag er finansieret af Udenrigsministeriet og EU og koordineret via EU.