Redningsøvelse i Tinglev.

Foto fra en tidligere redningsøvelse i Tinglev. Arkivfoto: Magnus Stig Mikkelsen, Beredskabsstyrelsen.

Normalt rammer et jordskælv uventet, men sådan er det ikke i den kommende weekend. I morgen bliver Tinglev nemlig ramt af et større jordskælv.

 

Det fiktive jordskælv med epicenter midt i Beredskabsstyrelsens Center for Uddannelse i Tinglev er led i en stor EU-øvelse. Beredskabsstyrelsens øvelsesfaciliteter i byen hører nemlig til blandt de bedste i Europa, og derfor har EU nu igen valgt at placere en stor, international øvelse i Tinglev.

 

Fredag eftermiddag vil redningshold fra Frankrig, Italien, Tjekkiet og Aserbajdsjan rykke ind i Tinglev. Her skal de hele weekenden træne deres samarbejde i et katastroferamt område.

 

- Det er toptrænede redningsspecialister, der rykker ind hos os. De skal kunne arbejde i døgndrift med avanceret redningsudstyr. Det er et hårdt arbejde, der stiller store krav til samarbejdet mellem mange nationaliteter, fortæller brigadechef Martin Thomsen, der er chef for Beredskabsstyrelsen Center for Uddannelse.

 

Selvforsørgende hjælpestyrker

Redningsholdene er en del af EU’s fælles beredskabsstyrke. De skal alle kunne rykke ud med 24 timers varsel året rundt. Samtidig skal de kunne indkvartere og forpleje deres eget mandskab i op til 10 døgn.

 

Derfor er det heller ikke kun redningsarbejdet, der er i fokus. Øvelsen handler også om at komme hurtigt frem til det ramte område og etablere de faciliteter, det kræver, når store hjælpestyrker skal indkvarteres i længere tid.

 

- Der er utrolig meget logistik og koordination forbundet med at passere landegrænser og slå lejr i et fremmed land. Især fordi det skal ske hurtigt og uden at belaste katastrofeområdet, hvor vand, el og andre basale fornødenheder typisk vil være sat ud af spil. Derfor er det også en del af det, vi øver og evaluerer, siger Martin Thomsen.

 

Fjerde øvelse i Tinglev

Det er fjerde gang, at Beredskabsstyrelsen i Tinglev er vært for en stor EU-øvelse. Og det er ikke tilfældigt.

 

- Det er et tegn på, at vores europæiske samarbejdsparterne værdsætter de unikke faciliteter og den måde, vi løser sådan en opgave på, siger Martin Thomsen.

 

Han glæder også sig den lokale opbakning.

 

- Vi mærker altid stor forståelse og hjælp fra borgerne her i byen. Denne gang deltager der også lokale skoleelever. De bliver sminket som tilskadekomne og skal reddes ud af ruinerne. Det er vi meget taknemmelige for, siger Martin Thomsen.

Tre intense øvelsesdøgn

EU-øvelsen starter fredag eftermiddag. Deltagerne vil være synlige i bybilledet indtil søndag eftermiddag, hvor øvelsen slutter. Deltagerne rejser hjem mandag formiddag.

 

Søndag aften og mandag formiddag er der arrangementer for deltagerne i Tinglev Skoles idrætshal.

 

Der deltager styrker fra EU-landene Frankrig, Italien og Tjekkiet. Herudover er Aserbajdsjan inviteret til at deltage med et redningshold.

 

Beredskabsstyrelsen og EU stiller med omkring 160 personer til at afvikle og evaluere øvelsen.

 

Øvelsen er finansieret af EU og foregår i rammerne af det såkaldte MODEX-samarbejde – se: eu-modex.eu/Red/about/