Donation til Ukraine.

Donationen pakkes ved Beredskabsstyrelsen Midtjýlland torsdag. Foto: Beredskabsstyrelsen.

I dag afgår dansk materiel til Ukraine. Det danske bidrag skal hjælpe de ukrainske myndigheder med at håndtere de omfattende oversvømmelser efter sprængningen af Nova Kakhovka-dæmningen i Kherson-regionen, som grænser op til Mykolaiv, hvor Danmark hjælper med genopbygningen.

 

Der udsendes bl.a. to højkapacitetspumper, 35 telte til indkvartering, tre mindre både med transportflåder samt en større generator.

 

- Vi har været i tæt dialog med de ukrainske myndigheder om, hvad de har brug for. Her har vi kunnet hjælpe med udstyr designet til at håndtere oversvømmelser, som gør det ukrainske beredskab i stand til at reagere effektivt og kraftfuldt. Der er tale om et målrettet bidrag, der er med til at gøre en forskel lige nu og her, siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen.

 

Regeringen udsender katastrofehjælpen anmodning fra Ukraine. Det danske materiel fra Beredskabsstyrelsen afgår via lastbiler fra Beredskabsstyrelsens internationale logistikcenter i Herning i dag med forventet ankomst i Ukraine lørdag.

 

- Oversvømmelserne sætter store dele af Ukraine i en frygtelig situation, og vi skal gøre, hvad vi kan for at hjælpe ukrainerne. Med den her beredskabspakke kan vi hjælpe med udstyr, som gør det ukrainske beredskab i stand til at reagere mere effektivt, siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

Beredskabsudstyret doneres til den ukrainske beredskabsstyrelse. Det har en værdi af 2,5 millioner kroner og finansieres af Udenrigsministeriet over udviklingsbistanden. Den danske indsats indgår i EU's samlede beredskabsindsats.

 

Baggrund

Nova Kakhovka-dæmningen er den sjette og sydligste del af det samlede dæmningssystem for Dnipro-floden. Den blev i natten til eller tidlig i morgen den 6. juni sprængt i stykker, hvilket har medført omfattende oversvømmelser med store humanitære og miljømæssige konsekvenser.

 

De ukrainske myndigheder oplyser, at op mod 16.000 mennesker er berørt af oversvømmelserne. De ukrainske beredskabsmyndigheder arbejder sammen med humanitære organisationer på evakuering og midlertidig indkvartering af de mange civile, som er bosat i området.