Assistance til fugleinfluenza

Arkivbillede fra en tidligere støtte til indsats mod fugleinfluenza.

For anden gang i 2022 er en stor kalkunbesætning ramt af smitsom fugleinfluenza. I perioden op til årsskiftet blev der konstateret udbrud af fugleinfluenza flere steder i Danmark. Beredskabsstyrelsen støtter Fødevarestyrelsen med håndtering af smitten.

Det er Fødevarestyrelsen, der har ansvaret for at håndtere udbrud af husdyrsygdomme. Beredskabsstyrelsen har indgået en samarbejdsaftale med Fødevarestyrelsen og støtter med fx opstilling og betjening af rensepunkter, indfangning og aflivning under ledelse af Fødevarestyrelsen samt indledende rengøring og desinfektion af området.

Ved de to smittede kalkunbesætninger i år har Beredskabsstyrelsen støttet med ca. 50 værnepligtige redningsspecialister og medarbejdere fra fire af styrelsens beredskabscentre.

Beredskabsstyrelsens beredskabscentre har derudover løbende opsamlet døde fugle i det fri og transporteret dem til undersøgelser for fugleinfluenza.

- Beredskabsstyrelsen støtter Fødevarestyrelsen med håndtering af fugleinfluenza, flere af regionerne med test- og vaccineopgaver og løser vores almindelige opgaver som uddannelse og støtte til redningsberedskaber og politiet landet over. Samlet set er vores kapacitet presset til det yderste, men blandt andet ved at forskyde ressourcer på tværs af landet får vi løst opgaverne, siger chefen for Beredskabsstyrelsens operative stab, Gaia Bissen Cassø.

Læs mere om den aktuelle situation vedrørende fugleinfluenza på Fødevarestyrelsens hjemmeside.