Infografik

Grafik: Beredskabsstyrelsen.

Mange brande i hjemmet starter enten ved brug af levende lys eller i køkkenet, og det er netop i vintermånederne, at der oftest opstår brande i private hjem.

 

Risikoen for brand kan reduceres ved at følge nogle enkle råd.

 

- Vær ekstra opmærksom på brandfarer her i juletiden. Bliv i køkkenet, når du tilbereder mad og læg aldrig ting fra dig på komfuret. Når du har tændt levende lys, skal du huske at sætte dem langt fra brændbare materialer som f.eks. gardiner. Håndsprit er stadig et element i vores hverdag, som vi skal være opmærksomme på. Håndsprit er en meget brændbar væske – så husk endelig at stille håndspritten langt fra de levende lys. Sluk altid levende lys, når du forlader lokalet, siger sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.

 

Hvert år oplever ca. 60.000 danskere en såkaldt ’happy fire’. Det er en brand, som man selv opdager med det samme og selv formår at slukke, og hvor brandvæsnet ikke bliver tilkaldt. Hav derfor altid vand i nærheden, når du har tændt levende lys.

 

Test din røgalarm

Selvom du følger de gode råd til en brandsikker jul, er det vigtigste element i en brandsikker bolig at tjekke, at røgalarmerne virker.

 

- En fungerende røgalarm kan være med til at redde liv. Når der opstår en brand, spredes røgen hurtigt, og røgen er farlig at indånde. Hvis du har opsat røgalarmer i dit hjem, øger du dine chancer for at blive advaret, inden branden når at brede sig. Men det kræver selvfølgelig, at røgalarmerne virker, så husk at teste din røgalarm siger forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, Mads Dalgaard.

 

Infografik

Infografik: Beredskabsstyrelsen.

Brande i private hjem

  • Brandvæsenet rykker årligt ud ca. 3.100 gange til brande i private hjem. Antallet af udrykninger topper i vintermånederne.
  • De fleste brande i private hjem, som brandvæsenet rykker ud til, opstår i køkkenet.
  • Der opstår årligt ca. 60.000 brande i private hjem, som folk selv formår at håndtere uden at tilkalde brandvæsenet.
  • Mange, der har oplevet en brand i deres hjem, siger, at branden skyldtes brug af levende lys, herunder i juletræet eller en juledekoration
  • 75 pct. af befolkningen siger, at de har røgalarmer opsat i deres hjem. Hvis du er blandt de 25 pct., der ikke har opsat en røgalarm, bør du gøre det nu og få et mere trygt hjem – for at redde liv.

 

Kilder: Redningsberedskabets statistikbank samt TrygFonden og Beredskabsstyrelsens befolkningsundersøgelse ”Brand og røgalarmer i danske hjem” 2020