[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

"Mistanke om afrikansk svinepest i en dansk svinebesætning!"

Sådan står der i den ildevarslende mail, som mandag morgen den 28. januar - og efter en nøje koreograferet masterplan - tikker ind i Fødevarestyrelsen.

Heldigvis indledes mailen med ordene ’Øvelse, øvelse, øvelse’ – for det hele er en test af myndighedernes beredskab, skulle katastrofen ske. For rammer den frygtede afrikanske svinepest Danmark, kan udgifterne til smittebeskyttelse, aflivninger, erstatninger og tabte eksportindtægter tælles i milliarder.

Beredskabsstyrelsens rolle
I tilfælde af udbrud af husdyrsygdomme som f.eks. fugleinfluenza eller afrikansk svinepest vil Fødevarestyrelsen rekvirere Beredskabsstyrelsen til at assistere med at håndtere hændelsen. Beredskabsstyrelsens rolle er bl.a. at bidrage med logistisk støtte og til desinfektion og aflivning af smittede dyrebesætninger.

Under øvelsen i denne uge, som er en fuldskalaøvelse, bliver samtlige Beredskabsstyrelsens beredskabscentre involveret i den praktiske håndtering af den (fiktive) hændelse. Samtidig bidrager hovedsædet i Birkerød med stabsarbejde og koordinering af Beredskabsstyrelsens indsats.

Læs mere om øvelsen på Fødevarestyrelsens hjemmeside.