[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

En naturbrand startede tidligere på sommeren nordøst for Sisimiut i Grønland. De lokale beredskabsmyndigheder har forsøgt at håndtere branden, der truer dels en mindre bebyggelse, dels et større naturområde.

Nu sender Beredskabsstyrelsen støtte til indsatsen. 38 brandfolk og materiel afgår i eftermiddag fra Karup til Grønland. Målet er at få inddæmmet branden, så den ikke breder sig og sekundært at bidrage til at slukke branden.

Hvis ikke branden inddæmmes, vil den kunne overvintre og brænde i måneds- eller årevis med alvorlige konsekvenser for mennesker, natur og dyreliv.

- Det er vigtigt for mig, at vi har et beredskab og et forsvar, der træder til, når der er brug for det. Derfor stiller vi selvfølgelig også op i den kritiske situation, som grønlænderne oplever lige nu, siger forsvarsminister Trine Bramsen.

Hun tilføjer:

- Med bidraget understreger vi det tætte sammenhold mellem Grønland og Danmark i Rigsfællesskabet. Det er vigtigt for mig og regeringen.

Om indsatsen
Naturbranden startede tidligere på sommeren, og grønlandske og danske myndigheder har løbende været i kontakt om situationen. I weekenden anmodede Grønlands Selvstyre Beredskabsstyrelsen om assistance.

Lørdag tog to specialister fra Beredskabsstyrelsen til Grønland for at bidrage til at skabe overblik over situationen og vurdere muligheden for yderligere assistance.

De 38 brandfolk er værnepligtige, frivillige og ansatte fra alle Beredskabsstyrelsens beredskabscentre samt to frivillige fra kommunale redningsberedskaber. De indsættes i regi af Arktisk Beredskabsstyrke og vil være selvforsynende med materiel og indlogering. Forsvaret og Arktisk Kommando yder støtte i form af bl.a. transport til indsatsstedet.

Indsatsen ventes at vare to uger og finansieres af Forsvarsministeriet.