[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Det danske sirenevarslingssystem har netop overstået den årlige test, og Beredskabsstyrelsens foreløbige data viser, at 99,2% af sirenerne hylede med på dagen, som har tilnavnet ’Store Hyledag’. Det er et tal, der matcher tidligere års resultater.

- Vi er tilfredse med antallet af sirener, der hylede, men vi skal selvfølgelig følge op på de fejlmeldinger, vi har registreret. Det er jo blandt andet derfor, vi tester dem, siger Henrik Andersen, der er chef for Sikkerhed og Drift i Beredskabsstyrelsen.

Hylede én gang for meget
Normalt afgiver sirenerne tre signaler på Store Hyledag: to varslingssignaler og ét afvarslingssignal. I år afgav omkring halvdelen af sirenerne dog tre varslingssignaler før afvarslingen, og det betød, at man i visse områder, hvis man befandt sig inden for flere sireners rækkevidde, kunne høre varslings- og afvarslingssignalet på samme tid.

- Vi har fundet og rettet fejlen i systemet, og nu er vi i gang med at opdatere vores procedurer, så vi undgår en lignende situation i fremtiden, siger Henrik Andersen.

Sirenerne er opsat på hustage og master i hele landet og kan høres af omkring 80% af befolkningen.  Hvert år på den første onsdag i maj bliver systemet testet med lyd. Systemet drives og vedligeholdes af Beredskabsstyrelsen, mens det er politiet, der aktiverer sirenerne, når der er behov for det.