[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Sidste år mistede 68 mennesker livet ved 64 dødsbrande i Danmark. Det er det laveste antal branddøde i tre år, viser en ny opgørelse fra Beredskabsstyrelsen.

Ifølge opgørelsen var den hyppigste brandårsag relateret til rygning, og det typiske offer en ældre mand, der boede alene. Mere end hver tredje af alle ofre i dødsbrande i 2015 var således mænd over 67, fortæller kampagnemedarbejder i Beredskabsstyrelsen, Mads Dalgaard:

- Som borger kan du være med til at undgå den her type af brande. Du kan tage fat i familie og bekendte og sikre, at de har en røgalarm i hjemmet. Vi har at gøre med en gruppe af mennesker, der er svære at komme i kontakt med, og som måske ikke selv har overskud til at få det gjort.

Hjemmehjælpere og brandfolk arbejder sammen
For at styrke bekæmpelsen af dødsbrande lancerede Beredskabsstyrelsen i 2014 konceptet Brandsikker Bolig, der netop fokuserer på at nå ud til ældre og svage borgere for at brandsikre deres bolig.

Et element i Brandsikker Bolig er, at hjemmeplejen og brandvæsenet samarbejder om at opdage boliger med høj risiko for brande og rådgive beboeren om, hvordan brandsikkerheden kan styrkes. Mads Dalgaard fortæller:

- Vi ved fra lignende projekter i andre lande, at det kan redde liv at styrke forebyggelsen blandt ældre og svage borgere. Vi håber, at endnu flere kommuner vil bruge Brandsikker Bolig, så vi kan forebygge brande blandt de grupper, der er allermest udsatte.

I marts 2016 er 26 af landets 98 kommuner med i Brandsikker Bolig.

Fakta om dødsbrande i 2015


  • De seneste 10 år har dødsbrande i gennemsnit kostet 73 liv årligt
  • 61 procent af alle dødsbrande i 2015 havde rygning som formodet brandårsag
  • De mørke måneder januar og december er perioden med flest dødsbrande

 

Mere information
Læs mere om dødsbrande i Danmark og konceptet Brandsikker Bolig via links i højre kolonne.