[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Det er ikke ofte, at de nordiske lande får mulighed for at teste deres nukleare måleudstyr i områder med forhøjet radioaktiv stråling. Normalt testes mandskab og materiel i hjemlige miljøer, hvor strålingsniveauet er langt fra de mængder, man kan måle efter et udslip fra eksempelvis et kernekraftværk.

Dette gør sig dog ikke gældende ved den øvelse, der i disse dage løber af stablen i den hviderussiske del af området omkring Tjernobyl.

Beredskabsstyrelsen deltager sammen med nordiske kolleger i en måleøvelse, der foregår i det sydlige Hviderusland tæt på grænsen til den del af Ukraine, hvor Tjernobyl-værket er placeret. Selv små 30 år efter ulykken på kernekraftværket er strålingen noget højere end normalt i området, hvor det stadig er forbudt at bo og opholde sig i længere tid.

International støtte ved udslip
De nordiske nuklear-eksperter afprøver måleudstyr i de anderledes omgivelser, der byder på både langt højere strålingsniveauer, end man er vant til i de nordiske lande, og andre udfordringer i form af en mere ustabil infrastruktur, der stiller krav til både logistik, målinger og kommunikation.

Med på Danmarks eksperthold fra Nukleart Beredskab er to målespecialister, der netop er blevet uddannet til at kunne indsættes internationalt, så man fra dansk side nu kan yde yde støtte til andre lande i tilfælde af større radioaktive udslip. Målespecialisterne afsluttede deres træning tidligere i denne måned og får altså allerede nu mulighed for at teste deres kompetencer under helt andre forhold end de danske.

Mere information

Projektet er finansieret af det nordiske kernesikkerhedsforskningssamarbejde, NKS. Læs mere om NKS og Beredskabsstyrelsens nukleare beredskab via links i højre kolonne.