[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

August er måneden, hvor høsten for alvor tager fart rundt omkring i landet. Dermed er risikoen for markbrande også forhøjet. Perioder med regn kan nedsætte antallet af markbrande, mens tørre, varme og blæsende dage øger risikoen for markbrande.


Uanset vejret er høstmaskinernes indtog på markerne dog lig med en øget brandrisiko. Når høsten begynder for alvor, kører de kommunale redningsberedskaber i de værst ramte måneder ud til mere end seks gange så mange markbrande som på en gennemsnitlig måned.


I august 2013 og 2014, som var meget tørre, blev der slukket henholdsvis 340 og 336 markbrande, mens der i den meget våde august i 2011 kun var 86 udrykninger til markbrande. Det fremgår af tal fra Redningsberedskabets Statistikbank, som administreres af Beredskabsstyrelsen. Det gennemsnitlige antal markbrande hen over året har siden 2010 ligget på ca. 55 om måneden, dog med store variationer.


Maskiner og ukontrolleret afbrænding starter brandene

Det er ofte friktionsvarme eller fejl i høstmaskiner som halmpressere og mejetærskere, der er årsag til brandene.


En væsentlig del af markbrandene udgøres desuden af markafbrændinger, der er kommet ud af kontrol. Set over en 5-årig periode fra 2010 til 2014 blev cirka en fjerdedel af alle markbrande i høstperioden startet af markafbrændinger, der gik galt.


 
 
  

Gennemsnitligt antal markbrande pr. måned 2010-2014. Klik for større format. Foto: Jørgen Stæhr.

Følg råd og undgå brand

Som landmand kan man ved at træffe en række forholdsregler og følge nogle gode råd nedsætte risikoen for markbrand væsentligt. Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, Foreningen for Kommunale Beredskabschefer, Dansk Landbrugsrådgivning og Forsikring & Pension har samlet en række gode råd i folderen ’Høstbrande – du har et ansvar’. Læs og download folderen ved at følge linket i højre kolonne.