[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Den 11. november blev Danmark ramt af en planlagt katastrofe, da et atomdrevet russisk skib kolliderede med et stort fragtskib i Kattegat. Kollisionen blev startskuddet på en kæde af begivenheder, hvor hele krisestyringssystemet blev sat på prøve under øvelsen KRISØV 2015.  

Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie fik et særligt indblik i krisestyringssystemet i Danmark, da hun onsdag den 11. november besøgte øvelsesledelsen bag KRISØV 2015 på Østerbro og Beredskabsstyrelsens krisestab i hovedkvarteret i Birkerød.

Under besøgene oplevede Prinsesse Marie, hvordan alle niveauer i krisestyringssystemet er forgrenet og arbejder sammen under større kriser. En atomulykke stiller nemlig hele samfundets beredskab over for store og komplekse opgaver. Det gælder eksempelvis, når vigtige funktioner som det nukleare beredskab, sundhed, fødevarer, transport, energi, efterretnings- og sikkerhedstjeneste og udenrigstjenesten kommer under pres.

Ministerier, styrelser og ambassader
Over 30 ministerier, styrelser og udenlandske ambassader deltog i KRISØV 2015. Formålet med øvelsen var at styrke organisationernes krisestyringskapacitet. Under øvelsen bliver deres evner til at samarbejde, krisekommunikere og koordinere sat under pres, og deres krisestyringsplaner bliver testet.

KRISØV er en tilbagevendende krisestyringsøvelse, der hvert andet år øver centrale aktørers evne til at opretholde og videreføre samfundskritiske funktioner i en situation, hvor disse funktioner trues, svækkes, afbrydes eller ødelægges. Tidligere har scenarierne blandt andet været terror, fugleinfluenza og cyberangreb.
Prinsesse Marie er engageret i beredskabsområdet og gennemførte i 2011 en beredskabsfaglig introduktionsuddannelse i Beredskabsstyrelsen. Hendes Kongelige Højhed er i dag tilknyttet styrelsen som korpsmester à la suite.
KRISØV 2015 blev afholdt i et samarbejde mellem Rigspolitiet og Beredskabsstyrelsen.

Billeder fra besøget
Medier kan få billeder fra besøget, som kan bruges til redaktionelt omtale forudsat kildehenvisning til Beredskabsstyrelsen. I så fald skal redaktionen kontakte Beredskabsstyrelsens kommunikationsenhed via kontaktinfo i højre kolonne.