[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Hele 448  gange er der blevet ringet 1-1-2 på grund af naturbrande i juli måned 2014. Det viser en opgørelse af opkald til alarmcentralerne, som Beredskabsstyrelsen har foretaget. 

Ikke siden 2008, hvor man begyndte at registrere meldingerne, har alarmcentralerne modtaget så mange opkald til 1-1-2 om naturbrande i en enkelt måned. Til sammenligning lå de tilsvarende antal alarmopkald om naturbrande i juli 2013 og juli 2012 på henholdsvis 286 og 126.

Især i slutningen af måneden, hvor tørken er taget til, er alarmopkaldene om naturbrande øget (se figur herunder).
Hedebølge og afbrændingsforbud
Med en gennemsnitstemperatur på 19,5° C er juli måned 2014 den 2. varmeste juli, siden man begyndte målingerne i 1874, oplyser Danmarks Meteorologiske Institut (DMI). 

De seneste ugers gode sommervejr med høje temperaturer, masser af sol og kun ganske lidt nedbør har resulteret i udbredt tørke i naturen og har indtil nu fået 17 kommuner til at indføre afbrændingsforbud. Se hvilke kommuner det drejer sig om via linket øverst i højre kolonne. Siden opdateres hverdage omkring kl. 10:00. 

Generelt bør man søge information hos sin kommune forud for evt. afbrænding, dels fordi nye forbud kan være kommet til, dels fordi forbuddets karakter bestemmes af den enkelte kommune.

Vær forsigtig trods udsigt til regn
Ifølge prognoserne fra DMI vil størstedelen af landet få regn de kommende dage. Det vil reducere brandfaren her og nu. Efter længere tids tørke skal der dog en hel del nedbør til, for at mindske risikoen for naturbrande på længere sigt.

For at undgå brande i naturen opfordrer Beredskabsstyrelsen til, at man følger følgende råd: 

  • Smid ikke cigaretskod, aske, gløder eller lignende i naturen
  • Brug dertil indrettede bålpladser, hvis du skal tænde bål eller grille
  • Vær opmærksom på bålet og forlad det ikke, før det er helt slukket
  • Ring 1-1-2, hvis uheldet alligevel er ude


Find mere information
Se liste over kommunale afbrændingsforbud og anden relevant information via links øverst i højre kolonne.