[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Beredskabsstyrelsen sender mandag aften mandskab og materiel til Serbien for at hjælpe med at bortlede vandmasserne, efter at kraftig regn har medført store oversvømmelser og mudderskred.

I alt 26 redningsfolk, 13 køretøjer og to pumpemoduler bliver transporteret til de oversvømmelsesramte områder. Mandskabet består af befalingsmænd og redningsspecialister fra flere af styrelsens regionale centre.

Pumpemodulerne kan hver lænse over 1,6 millioner liter vand i timen og er af samme type som dem, der blev sat ind i Danmark, efter stormen Bodil i december sidste år forårsagede rekordstore oversvømmelser flere steder i landet.

Wammen: Vi er klar til at rykke ud
- Når en naturkatastrofe af denne størrelse rammer, er vi naturligvis klar til at rykke ud og bidrage med vores hjælp. Det er afgørende, at det internationale samfund støtter op om indsatsen, og jeg er glad for, at samarbejdet omkring katastrofehjælp viser sig stærkt og effektivt i en så alvorlig situation som den i Serbien, siger forsvarsminister Nicolai Wammen om Beredskabsstyrelsens bidrag.

Hundredetusinder berørte
Den seneste uges kraftige regn har medført store oversvømmelser i Balkan-regionen, og ifølge FN har mere end 35 mistet livet, mens flere hundredetusinde mennesker er berørt af den voldsomme regnmængde og de deraf følgende oversvømmelser, mudderskred og strømafbrydelser.

Udsendelsen af Beredskabsstyrelsens bidrag sker efter anmodning fra Serbien via EU’s center for koordination af katastrofehjælp, ERCC.

Udover pumpeholdene har Beredskabsstyrelsen sendt en beredskabsekspert til området som del af et FN-hold, der skal vurdere og koordinere katastrofeindsatsen i regionen.