[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Foråret er over os, og så småt vender solen og varmen tilbage efter de lange vintermåneder. For mange af os er de første forårsmåneder en god anledning til f.eks. at tage en tur i haven eller i skoven – og uforsigtighed har allerede medført, at lokale brandvæsner og Beredskabsstyrelsen er blevet kaldt ud til flere store naturbrande.

Vegetationen er tør trods vintervejr
Selvom Danmark har fået sne, og vejret har været vinteragtigt i marts, har sol og frost bevirket, at planter, træer og buske er tørre og har meget let ved at brænde. Tal fra DMI viser, at der blot er faldet 9 mm nedbør i marts måned, hvorfor overfladen er knastør. Samtidig har frosten i jorden gjort det svært for planter at trække væske op af jorden.

Vis omtanke og vær forsigtig ved ophold i naturen
Prognoserne peger på, at der ikke kommer meget nedbør i de kommende dage, så der kan fortsat være høj risiko for naturbrande de næste par uger i hele Danmark. For at undgå, at der opstår brande i naturen, opfordrer Beredskabsstyrelsen til, at man følger følgende råd:

  • Smid ikke cigaretskod, aske, gløder og lignende i naturen
  • Brug dertil indrettede bålpladser, hvis du skal tænde et bål eller grill
  • Vær opmærksom på bålet og forlad det ikke, før det er helt slukket
  • Ring 1-1-2, hvis uheldet alligevel er ude
  • Hold øje med kommunens hjemmeside vedr. evt. afbrændingsforbud


Allerede mange udrykninger i april
Alvoren i situationen kan allerede ses i udrykningsstatistikken. Alarmcentralerne har i de første 3 dage i april allerede kaldt brandvæsenet ud til 77 naturbrande. Til sammenligning rykker brandvæsenet i gennemsnit ud til godt 250 naturbrande om måneden i perioden april til september.

Flere kommuner har derfor udstedt forbud mod afbrændinger.