[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Den internationale eftersøgnings- og redningsøvelse, SAREX Greenland Sea 2013, afholdes i øjeblikket i Grønlandshavet. Beredskabsstyrelsen medvirker med dele af det tunge eftersøgnings- og redningshold, der normalt sættes ind på landjorden i forbindelse med sammenstyrtninger.

I Danmark træner en række af styrelsens medarbejdere samtidig samarbejdet i den Nationale Operative Stab (NOST) i regi af Rigspolitiet, der skal identificere danske myndigheders muligheder for evt. at yde støtte til de lokale myndigheders håndtering af situationen.

Krydstogtsskib søges
Øvelsesscenariet er bygget op omkring det fiktive krydstogtsskib Arctic Victorys forsvinden ud for Ella Ø på Grønlands østkyst. Skibet, der har 250 mennesker ombord, har ikke som påkrævet oplyst sin position, hvilket er startskuddet til en eftersøgnings- og redningsindsats, der potentielt involverer både skibe, fly og helikoptere fra deltagerlandene.

Beredskabsstyrelsen bidrag består i at assistere de andre beredskabsmyndigheder med at finde indespærrede på det forulykkede skib samt at hjælpe med til at etablere en kommandostation på Ella Ø.    

Øvelsen SAREX 2013 strækker sig over fem dage fra den 2.-6. september. I alt deltager ca. 550 redningsfolk fra Grønland/Danmark, Island, Canada og USA. Fra Danmark deltager bl.a. forsvaret, Rigspolitiet og Beredskabsstyrelsen.