[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Under krigen i Bosnien-Hercegovina efter Jugoslaviens opløsning ydede Beredskabsstyrelsen hjælp via FN med mandskab og køretøjer.


Tirsdag den 1. juni 1993 var en konvoj fra Beredskabsstyrelsen på vej til byen Maglaj i det nordlige Bosnien-Hercogovina. Konvojen bestod af ni lastbiler, som medbragte mad og medicin til befolkningen i området. Ved en tunnel umiddelbart før byen blev konvojen udsat for et kampvognsangreb. Flere granater ramte konvojen, og angrebet kostede to af Beredskabsstyrelsens udsendte, to unge mænd på henholdsvis 20 og 21 år, livet. Herudover blev en lokal tolk også dræbt, og flere af de øvrige danske udsendte blev såret.


God grund til at påskønne de udsendtes indsats

Angrebet på Beredskabsstyrelsens konvoj førte ikke til et formindsket fokus på at hjælpe civilbefolkningen i forbindelse med internationale katastrofer og konflikter, tværtimod.


Derfor ser Beredskabsstyrelsens direktør Henning Thiesen 20-årsdagen for Maglaj-angrebet som en oplagt mulighed til mindes de dræbte og sårede og anerkende den indsats, som de udsendte på internationale missioner yder.


- Det var en ubeskrivelig tragedie den sommerdag i 1993. Her på 20-årsdagen mindes vi vores to dræbte kolleger og den dræbte lokale tolk og påskønner den indsats, som hundredvis af styrelsens medarbejdere i tidens løb har ydet i forbindelse med katastrofer og konflikter rundt om i verden, siger Henning Thiesen.


Beredskabsstyrelsen er i forbindelse med sine internationale missioner beskyttet af de folkeretlige aftaler i henhold til Genèvekonventionerne. Beredskabsstyrelsen er en civil organisation, og de udsendte medarbejdere bærer således ikke våben.


Læs mere om Beredskabsstyrelsens internationale beredskab via linket i højre kolonne.