Billede af kransenedlæggelse ved Beredskabsstyrelsens veterandag 2024.

Foto: Forsvarsministeriet.

Når katastrofer eller kriser rammer civilbefolkninger uden for Danmarks grænser, kan Beredskabsstyrelsens internationale beredskab træde til med eksperter og materiel til det berørte område. De udsendte kan både være ansatte i Beredskabsstyrelsen eller frivillige med specialkompetencer. Fælles er, at de forlader de trygge rammer herhjemme for at gøre en indsats i verdens brændpunkter.

Ved årets veterandag uddelte forsvarsminister Troels Lund Poulsen Redningsberedskabets medalje for International Tjeneste til sergent Lars Hansen for indsatsen ved NATO’s krisestyringsinitiativ i Georgien. Medaljen tildeles ansatte, værnepligtige eller frivillige i redningsberedskabet, der har udført en fortjenstfuld humanitær indsats uden for Danmarks grænser, og som har opnået veteranstatus. Brigadechef Susanne Kristensen, som tidligere har modtaget medaljen, modtog samtidig et diplom for udsendelse med Beredskabsstyrelsen ifm. samme initiativ i Georgien.

Forsvarsministeren overrækker medaljer ved Veterandag 2024.


- Der er god grund til at være stolt af Beredskabsstyrelsens udsendte og deres dedikerede indsats, der ofte bliver udført under vanskelige betingelser. De udsendte er med til at redde liv, hvor nøden ofte er stor, både i vores nærområder og i andre dele af verden. Det var en glæde at deltage i Beredskabsstyrelsens veterandag og møde de frivillige og ansatte, der gør en stor forskel, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

Siden sidste års veterandag har Beredskabsstyrelsen fortsat de internationale indsatser. To udsendte har arbejdet med kapacitetsopbygning i Georgien i regi af NATO. Og i Ukraine har Beredskabsstyrelsen været involveret i over 60 indsatser siden krigens udbrud, herunder ekspertudsendelser, egne donationer og facilitering af andre myndigheders donationer til Ukraine og nabolande.

- Vores udsendte yder en stor indsats ved at rejse til kriseramte områder med kort varsel for at hjælpe mennesker i nød. Det er vi stolte af. Deres indsats og dedikation er beundringsværdig, og de fortjener vores tak og anerkendelse. På Beredskabsstyrelsens veterandag markerer vi deres betydningsfulde bidrag, siger Beredskabsstyrelsens direktør Laila Reenberg.

Kranse ved veterandag 2024.


Under ceremonien lagde forsvarsministeren, direktør Laila Reenberg, formanden for Centralforeningen for Stampersonel (CS) Jesper Korsgaard Hansen og hovedbestyrelsesmedlem for Danmarks Veteraner, Birger Kjer Hansen, kranse ved Monumentet for Danmarks Internationale Indsats efter 1948.

Kransene blev nedlagt til minde om de omkomne i Maglaj-angrebet i Bosnien den 1. juni 1993. To udsendte fra Beredskabsstyrelsen – Jimmi Nyegaard og Niels Bromand – samt en lokal tolk – Zeljko Bilic – mistede livet, og flere blev såret ved hændelsen.

Beredskabsstyrelsens Veterandag afholdes hvert år med en ceremoni på Kastellet. 2024 var fjerde gang, begivenheden blev afholdt. Beredskabsstyrelsens første internationale mission fandt sted i forbindelse med oversvømmelser i Holland i 1953. Siden er det blevet til over 320 internationale missioner.