En kulgrill til en grillaften

Billede af en tændt kulgrill. Foto / Getty Images.

I løbet af de seneste fem år er brandvæsenet i gennemsnit rykket ud til over 270 grill-relaterede brande om året, som for alvor tager fart i april frem til og med august. Den helt store synder, der tegner sig for 63 pct. af den formodede årsag til brandene, er bortkastet aske – når brugte grillkul og briketter går fra asken til ilden.

 

- Selvom pølserne er færdige, så er gløderne stadig i gang – og det er de i ret lang tid. Det kan faktisk tage over et døgn før aske og kulrester er helt kolde og fri for gløder. Så læg låg på grillen eller lad den passe sig selv, mens du nyder din grillaften, og vent med at smide asken ud, til gløder og kul er slukket helt, siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef hos Danske Beredskaber.

 

Ud over at sikre kolde kulrester inden bortskaffelse, er der særligt to øvrige risici, du skal være opmærksom på i forbindelse med grill eller bål: Undgå brug af tændvæske, og undgå at placere din grill tæt på brændbart materiale, hvor en glød eller flamme kan få fat, f.eks. et tagudhæng. Husk også altid at have vand i nærheden.

 

Risiko for forbrændingsskader

 

Skal du grille sikkert, skal også optændingen af kul og briketter ske forsvarligt. Forebyggelsesekspert Mads Dalgaard fra Beredskabsstyrelsen råder grillelskere til at benytte optændingsblokke og aldrig tændæske, da brugen af brandfarlige væsker til optænding kan udvikle sig voldsomt.

 

- Vi har i tidens løb set flere alvorlige ulykker, når der er brugt brandfarlige væsker til optænding af en grill. Det kan udvikle sig til eksplosionsulykker, hvor der kan ske alvorlige forbrændinger. Så drop tændvæsken, når du griller - det er simpelthen for farligt, siger Mads Dalgaard, og tilføjer:

 

- Bruger du en engangsgrill på stranden, så vær særligt opmærksom på, at sandet under grillen bliver meget varmt. Det er derfor vigtigt at afkøle sandet med vand, inden du tager hjem, så ingen kommer til skade ved at træde på det varme sand. Du må heller ikke grave engangsgrillen ned i sandet efter brug.


Tre gode råd, når der skal grillhygges

 

Følg tre gode råd om brug af grill og minimér risikoen for, at brandvæsenet kommer på besøg:

 

  • Brug aldrig brandfarlige væsker, når du griller – det er sikrest at tænde op med grillstarter eller optændingsblokke
  • Placer grillen udendørs, på et stabilt underlag og i sikker afstand fra brændbart materiale – hold afstand til tørre planter, bygninger og andet, der kan brænde
  • Aske og kulrester skal være helt kolde, før du smider dem ud eller forlader stedet - det kan tage over et døgn, før aske og kul er uden gløder

 

Tjek de specifikke råd

På Brandsikkerbolig.dk har Beredskabsstyrelsen samlet råd og vejledninger for både kulgrill, gasgrill og bål. Det er en god idé at have styr på forholdsreglerne, inden du tænder op.

 

Inforgrafik om gasgrill

 

Infografik for kulgrill

 

Brand eller tilskadekomst

Ring 1-1-2, hvis der opstår brand, du ikke selv kan slukke. Ved forbrændinger skal du afkøle huden med rindende, lunkent vand og følge de almindelige førstehjælpsråd om, hvornår du bør søge lægehjælp.

Brandfare.dk

Hvis du gerne vil anvende åben ild i haven eller i naturen, så tjek brandfareindekset på brandfare.dk og se, om der er forhøjet brandfare eller udstedt afbrændingsforbud.

 

Forholdene kan variere fra dag til dag, så du bør altid tjekke, hvad der gælder lokalt.

 

Find flere gode råd om, hvordan du undgår at starte brande i naturen på brandfare.dk.