Brandsmart.

Illustration: Fortstå.

Skal du bruge vand eller et grydelåg til at slukke ild i en gryde med olie? Hvordan undgår man, at et kærestebrev går op i røg, og hvordan er brandsikkerheden på skolen og derhjemme?

 

I denne uge lanceres ”Brandsmart” - et nyt, gratis undervisningsmateriale til 4.-6. klasse, der tager udgangspunkt i elevernes hverdag. Eleverne skal arbejde med brandsikkerhed på en sjov, inddragende og vedkommende måde, så de nemmere husker det, de har lært.

 

Brandsmart er bygget op over korte film med vennerne Charlie og Martha, der stiller eleverne over for en række dilemmaer om ild og brandsikkerhed, som de skal udforske. Brandmanden Thomas giver dem enkle og forståelige svar på, om deres valg er rigtigt eller forkert.

 

Forløbet inkluderer også praktiske aktiviteter, hvor eleverne bl.a. selv skal undersøge brandtrekanten og brandsikkerheden på deres skole. Eleverne bliver dermed klogere på, hvordan de skal forholde sig - både derhjemme og på skolen.

 

 

Brandsmart er udviklet i samarbejde mellem Danske Beredskaber, TrygFonden, Beredskabsstyrelsen og Forstå.

 

- Det er alfa og omega, at vores børn og unge kan tage vare på sig selv og forebygge brand - og handle rigtigt, hvis de opstår. Brandsmart er et godt, tidssvarende værktøj for folkeskoleeleverne, siger formand for Danske Beredskaber, Jarl Vagn Hansen.

 

- Mellemtrinet i grundskolen er et godt sted at sætte ind med viden om brandsikkerhed. Vi har en tro på, at brandsikre børn vokser op og bliver brandsikre voksne, siger kontorchef i Beredskabsstyrelsen, Henrik G. Petersen.

 

- Brandsmart handler grundlæggende om at skabe øget tryghed og handlekraft hos større børn i situationer med potentiel brandfare. Det er et rigtig godt initiativ, som vi er glade for at være en del af, siger programprojektchef i TrygFonden, René Højer.

 

- Forløbet er i øjenhøjde med eleverne med en stærk filmbåret fortælleform og indeholder samtidig en masse naturfaglige aktiviteter. På den måde bliver forebyggelse gjort relevant for både læreren og eleverne, siger Kåre Rasborg, redaktionschef på Forstå.

 

Brandsmart er rettet mod faget natur/teknologi, men da det bredt handler om forebyggelse af brand, kan det også bruges i forbindelse med generel undervisning i brandsikkerhed på skolen.

 

Du og din klasse kan – helt gratis – blive brandsmarte. Klik på linket nedenfor.

Brandsmart

Hvert år rykker brandvæsenet ud til ca. 3.000 brande i private hjem. Børn og unge, som er godt forberedte, kan hjælpe med at undgå brand – og de kan handle korrekt, hvis uheldet er ude.