Lægtvandsfartøj opsamler olie for øvelse

Lægtvandfartøj træner opsamling af olie sammen med Søværnets inspektionsfartøj Lauge Koch.

Et fjeldskred nær en bygd i Godthåbsfjorden har udløst en tsunami, der ødelægger bygden. Flere indbyggere og fangere i området omkommer eller meldes savnet, og nu skal der eftersøges og reddes liv, bygges lejr til de indsatte styrker, nedkastes nødhjælpskasser og et olieudslip skal inddæmmes.

Selvom det bare er en øvelse, er det ikke langt fra den virkelighed, bygden Nuugaatsiaq stod i i 2017. Derfor er det også et vigtigt scenarie at træne, så aktørerne, der kan indkaldes til Arktisk Beredskabsstyrke, er klar, hvis opkaldet om en lignende naturkatastrofe kommer i fremtiden.

En ny kapacitet er nu testet i Arktis
I øvelsen skal et olieudslip tæt ved kysten inddæmmes, og til den opgave er to af Beredskabsstyrelsens lægtvandsfartøjer sejlet til Nuuk for at støtte.

Lægtvandsfartøjerne, der er specialbyggede til at opsamle olie ved forureninger, har aldrig været indsat i et arktisk miljø før, så den sidste uges træning har givet værdifuld erfaring.

- Vores mål var blandt andet at afprøve Beredskabsstyrelsens evne til at indsætte den relevante kapacitet i Grønland. Det har været en vellykket og meget lærerig øvelse - også på trods af minus 15 grader, et nyt og ukendt miljø at sejle i og de andre udfordringer, der følger med, når man indsætter en ny kapacitet i Arktis, siger sektionschef Martin Vendelbo, der til daglig er stabschef ved Beredskabsstyrelsen Sjælland og i øvelsen har fungeret som øvelseschef for Beredskabsstyrelsen.

På øvelsen deltog også Arktisk Kommando, Flyvevåbnet, Hæren, Specialoperationskommandoen, Hjemmeværnet og Grønlands Politi.

Fakta om lægtvandsfartøjer

Et lægtvandsfartøj er specialbygget til at opsamle olie ved miljøforurening på lægt vand – altså på lavt vand.

Følgende materiel og udrustning følger fartøjerne:

• Udstyr til sporing for kulbrinter
• Beskyttelsesdragter og handsker
• Åndedrætsbeskyttelse
• Olieprøveudtagningsudstyr
• Olieskimmer
• Olieposer
• Oliepumpe

Lægtvandsfartøjerne er bemandet med 1 holdleder og 1 redningsspecialist.