Støtte til Litauen i forbindelse med migrantsituationen

Støttepakken til Litauen sendes fra Danmark i dag og forventes at ankomme i midten af næste uge. 

På grund af en høj migrationstilstrømning på grænsen mellem Belarus og Litauen har Litauen igennem EU's Civilbeskyttelsesmekanisme anmodet om hjælp.

Danmark imødekommer den litauiske anmodning ved, at Beredskabsstyrelsen sender PREFABs og generatorer til landet. PREFABs er præfabrikerede moduler, der er fleksible i deres udformning, så de kan anvendes til både indkvartering, køkken, kontor og mødefaciliteter samt sundhedsklinikker. Der udsendes også præfabrikerede bad- og toiletenheder som en del af støttepakken.

Forsvarsminister Trine Bramsen siger:

"Litauen står lige nu i en særlig svær situation. Som nær ven og allieret har vi tilbudt vores støtte - i første omgang med tilbud om relevant materiel fra Beredskabsstyrelsen. Jeg vil ikke afvise, at yderligere støtte kan blive relevant."

Støttepakken sendes i første omgang til Litauen uden mandskab. Der medsendes dokumentation og videovejledninger til betjening og opstilling af de præfabrikerede faciliteter. 

Litauen har accepteret det danske tilbud. Støttepakken afgår i dag og forventes at ankomme i midten af næste uge. Med i tilbuddet, hvis Litauen skulle finde det nødvendigt, er et tilbud om udsendelse af støttepersonel til opsætning af PREFABs. 

Støttepakken er finansieret af Forsvarsministeriet, og EU finansierer 75 % af transportudgifterne.