[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

I starten af februar gik et fragtskib på grund i Salomonøerne. Siden midten af februar har skibet lækket olie, der truer et nærliggende UNESCO-naturreservat, som omfatter verdens største hævede koral-atol, East Rennell.

Nu sender Beredskabsstyrelsen en logistikekspert til Salomonøerne for at støtte et FN- og EU-eksperthold i at dæmme op for forureningen.

Det er en kompleks opgave, der venter i et meget øde område.

- Det har vist sig meget vanskeligt at dæmme op for olien blandt andet på grund af længere perioder med voldsomt vejr. Skibet er gået på grund i et meget afsidesliggende område. Derfor har det taget længere end forventet at stoppe forureningen. Hvis olien når naturreservatet, vil det være en katastrofe, siger chef for Internationalt Beredskab i Beredskabsstyrelsen, Jens Oddershede.

Om opgaven
Beredskabsstyrelsens ekspert indgår i et hold af eksperter fra FN og EU. De skal i samarbejde med Salomonøernes regering udarbejde og eksekvere en plan for at stoppe udslippet, opsamle olien og bugsere fragtskibet væk.

Beredskabsstyrelsens eksperts rolle er bl.a. at etablere og varetage satellitkommunikation, etablere lejrfaciliteter og bistå med øvrige logistikopgaver i det svært fremkommelige område.

Opgaven forventes at strække sig over tre uger og finansieres inden for rammerne af Udenrigsministeriets fleksible pulje.