[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

To udsendte fra Beredskabsstyrelsen, Niels Bromand og Jimmi Nyegaard, samt den lokale tolk Zeljko Bilic mistede den 1. juni 1993 livet, da en dansk nødhjælpskonvoj blev udsat for et angreb nær byen Maglaj i Bosnien-Hercegovina.

I går blev de dræbte og deres indsats markeret ved en mindehøjtidelighed på Kastellet.

Blandt gæsterne var tidligere udsendte fra det hold, som de dræbte tilhørte. H.K.H. Prinsesse Marie, forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, den bosniske ambassadør Haris Basic samt Beredskabsstyrelsens direktør Henning Thiesen deltog også i mindehøjtideligheden.

I sin tale rettede H.K.H. Prinsesse Marie bl.a. en særlig tak til de fremmødte veteraner:

- I gør en kæmpe forskel. Jeres professionalisme og jeres engagement har jeg selv oplevet og beundret, ikke mindst under min uddannelse i Beredskabsstyrelsen. Det var den samme professionalisme, I udviste i Maglaj.

Direktør Henning Thiesen sagde i sin tale:

- Med markeringen i dag ønsker Beredskabsstyrelsen, Forsvarsministeriet og resten af det officielle Danmark at vise jer vores anerkendelse af jeres exceptionelle arbejde på Balkan. Der er gået 25 år, men vi er præcis lige så stolte af jer i dag, som vi var dengang. Ligesom vi stadig mindes og ærer de kollegaer, der på tragisk vis mistede livet.

På årsdagen for angrebet, fredag den 1. juni, blev dagen markeret af lokale og officielle repræsentanter fra byen Maglaj. Den bosniske mindehøjtidelighed fandt sted foran den tunnel, hvor angrebet skete. Her er der rejst en mindesten for de dræbte, og der blev, ligesom i Danmark, holdt taler og lagt kranse.