[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Siden 19. juli har Beredskabsstyrelsen ledet danske brandfolks indsats mod de omfattende skovbrande i Sverige. To gange er indsatsen blevet forlænget, og nu bliver den forlænget en tredje – og formentlig sidste - gang.

De danske brandfolk stod til at skulle rejse hjem søndag d. 5. august. Men tirsdag anmodede Beredskabsstyrelsens svenske søsterorganisation, MSB, om endnu en forlængelse.

Beredskabsstyrelsen har accepteret anmodningen, og indsatsen løber nu formelt set til tirsdag d. 7. august med sidste arbejdsdag mandag d. 6. august.

Forbedret situation i skovene
At indsatsen således ’kun’ forlænges med et par dage, hænger bl.a. sammen med situationen i skovene omkring Ljusdal. Her har brandfolkenes indsats og en kærkommen portion regn de senere dage mindsket risikoen for, at ilden blusser op igen.

- Heldigvis er meldingen fra Sverige, at forholdene er bedre og mere stabile. Blandt andet takket være den regn, som vi også har mærket til i Danmark i den seneste tid. Så vores indsats lakker mod enden, siger operationskoordinator Peter Kaas-Claesson og fortsætter:

- Der er blevet udført et kæmpe stykke arbejde i de svenske skove men også herhjemme med at få hele indsatsen til at hænge sammen. Det har været en fornøjelse at stå i spidsen for så dedikerede folk fra Beredskabsstyrelsen og de kommunale redningsberedskaber, ligesom samarbejdet med såvel de svenske myndigheder som Forsvaret har været helt i top.

Når alt mandskab og materiel er retur i Danmark omkring den 12. august, har over 200 brandfolk fra Beredskabsstyrelsen og de kommunale redningsberedskaber været indsat i Sverige. Dermed er indsatsen den største internationale indsats ledet af Beredskabsstyrelsens i nyere tid.

Indsatsen er finansieret af Beredskabsstyrelsen via Forsvarsministeriets reserve til internationale operationer.

Tentativ tidsplan

  • 6/8: Team Exit på ca. 20 mand flyver fra Aalborg med Forsvarets Hercules-fly til Sverige for at påbegynde pakning og hjemtransport sammen med dele af det nuværende mandskab
  • 6/8: Dele af det nuværende mandskab afslutter arbejdet og flyver hjem til Roskilde Lufthavn
  • 12/8: Efter endt pakning kører Team Exit og resterende personel materiel og køretøjer retur til Danmark