[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Beredskabsstyrelsen skal kunne indsættes til opgaver i Arktis, blandt andet i Grønland men også i andre lande som Sverige, Norge og Finland. Eksempelvis var styrelsen indsat under Arktisk Kommando efter tsunamien i Vestgrønland i sommeren 2017.

I Arktis kan forholdene adskille sig afgørende for det, vi kender herhjemmefra. For at sikre kendskab med arbejdet under arktiske forhold, deltager Beredskabsstyrelsen i slutningen af februar og starten af marts i vintertræning i Finland under ekstreme forhold.

Overlevelsesøvelse ved -35 °C
Den første øvelse, som Beredskabsstyrelsen deltager i, er en ekstrem overlevelsesøvelse ved ned til -35 °C i det nordlige Lapland i Finland. Øvelsen skal bl.a. bruges til at træne forhold, der kunne opstå, hvis personel blev adskilt fra resten af gruppen under en indsats i Arktis.

- Det bliver meget uvante forhold med forventede temperaturer 35 grader under frysepunktet. En del af vores normale materiel fungerer ikke optimalt under de forhold, så øvelsen kan blandt andet bruges til at afdække behovet for specialmateriel til arktiske indsatser, siger Beredskabsstyrelsens operationskoordinator, Tais Krøger Ziethen, og fortsætter:

- Og så er øvelsen også et skridt imod en bedre forståelse af de nødvendige individuelle kompetencer i forhold til arbejde i særdeles kolde miljøer.

Fuldskala USAR-øvelse i ekstremt vintervejr
Den anden øvelse, som Beredskabsstyrelsen deltager i, er en fuldskala USAR-øvelse i Kuopio (USAR står for Urban Search And Rescue). Her ligger temperaturerne på milde -15 °C.

- Så snart temperaturen nærmer sig frysepunktet, stiller det nogle helt andre krav til blandt andet håndtering af tilskadekomne, der risikerer at blive underafkølet. Der er også udfordringer for USAR-mandskabet, der måske skal grave sig igennem faststampet sne, før de kan gå i gang med det egentlige redningsarbejde. Sådan nogle ting får vi trænet i Kuopio, siger Tais Krøger Ziethen.

Fakta om øvelserne
Den første øvelse, kaldet vintertræning 2018, afholdes sammen med den Finske Jægerbrigade i Sodankylä fra 26. februar-2. marts. Der er deltagere fra Beredskabsstyrelsen samt de to søsterorganisationer MSB fra Sverige og CMC fra Finland. Fra Beredskabsstyrelsen deltager otte personer.

Den anden øvelse afholdes i Kuopio 4.-8. marts. Der er 120 deltagere, heraf mere end 20 fra Beredskabsstyrelsen centre i Herning og Hedehusene. Øvelsen er arrangeret i et samarbejde mellem CMC og Beredskabsstyrelsen og har deltagelse af en række lokale myndigheder.