[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Det ungarske atomkraftværk Paks har været i drift siden 1980’erne, men i dag går det helt galt. Et eskalerende uheld på værket får konsekvenser for hele Europa.

Heldigvis er det kun en øvelse. Øvelsen omfatter en lang række europæiske lande og afholdes i regi af samarbejdet i Europa-kommissionen på det nukleare område, ECURIE (European Community Urgent Radiological Information Exchange).

Øvelsen skal sikre, at samarbejdet landene imellem fungerer gnidningsfrit i en krisesituation. Der er især fokus på koordination og kommunikation landene imellem, og at strålingvarslingssystemerne fungerer.

- Myndighederne har en række kanaler til at sikre kommunikation og koordination på tværs af landegrænserne. Dem tester vi i dag. Vi afholder sådan nogle øvelser med jævne mellemrum, og det er en god anledning til at sikre, at kommunikationsveje og procedurer sidder i skabet, siger chefkonsulent i Nukleart Beredskab Carsten Israelson og tilføjer:

- Og så tester vi også vores egne planer og procedurer her i Beredskabsstyrelsen.

Øvelsen presser deltagerne
Øvelsen er en såkaldt skrivebordsøvelse. Den ungarske øvelsesledelse kommer løbende med nye indspil til, hvordan den fiktive situation udvikler sig på A-kraftværket, og så er det op til beredskaberne i de enkelte lande at reagere på passende vis.

Skrivebordsøvelser giver øvelsesledelsen mulighed for at presse deltagerne.

- Når det er et fiktivt scenarie, hvor ledelsen kan spille ind alt afhængig af deltagernes aktioner, så er der rig mulighed for at stille dilemmaer og hovedbrud op. Det er altid udfordrende og lærerigt med sådan nogle øvelser, og der bliver ofte lavet mindre justeringer som opfølgning, siger Carsten Israelson.