[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

I december er der ekstra god grund til at tænde levende lys med omtanke og generelt være opmærksom i hjemmet. Brande i hjemmet topper nemlig i december måned.

Brandvæsenet rykkede i gennemsnit ud til 549 brande i private hjem i december måned i årene 2012-2016. Det er ca. 150 flere brande end i en gennemsnitsmåned, hvilket svarer til en stigning på 30-40 procent.

- I julemåneden er der ekstra gang i de levende lys og i køkkenet. Derfor er det vigtigt, at både voksne og børn kender de typiske brandfarer i hjemmet og husker et par snusfornuftige råd. Der skal ikke meget til for at nedbringe risikoen for brand i hjemmet markant, siger forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, Mads Dalgaard, og fortsætter:

- Det handler for eksempel om, at man aldrig forlader et rum med tændte stearinlys, og at man ikke skal bruge komfuret eller kogepladen til at sætte brændbare ting fra sig – heller ikke når det er slukket.Fælles nordisk røgalarmdag
Når der er brand, spredes røgen hurtigt, og røg er farlig. Ved at opsætte røgalarmer øger du chancen for at blive advaret, inden branden når at sprede sig. Det giver dig bedre mulighed for at slukke branden selv eller tid til at redde dig selv og andre ud af boligen og ringe 112. På den måde kan røgalarmer være med til at redde liv og værdier.

Hvert år den 1. december er det fælles nordisk røgalarmdag. Dagen skal minde os om, at vi kan forbedre brandsikkerheden i vores hjem ved at have opsat fungerende røgalarmer. Dagen er en oplagt anledning til at sørge for at få sat røgalarmer op i dit hjem – eller at teste og rengøre de røgalarmer, du allerede har sat op.

- En røgalarm er en simpel sikkerhedsforanstaltning, der kan være med til at redde liv. Så sørg for at sætte en røgalarm op og test den jævnligt, så du kan sove tryggere om natten, siger Mads Dalgaard.