[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Beredskabsstyrelsen og den svenske søsterorganisation, MSB, etablerer en ny base for nødhjælpsarbejdet i Mosul-området. Den nye base er væsentlig tættere på byen end den hidtidige, og hjælpen rykker altså tættere på beboerne.

Tilspidset humanitær situation
Der pågår hårde kampe i og omkring den irakiske by Mosul. Irakiske regeringsstyrker har med koalitionens støtte sat Islamisk Stat i defensiven, men situationen er kritisk for byens beboere.

Over 260.000 mennesker er blevet fordrevet fra Mosul-området, siden de militære operationer startede. FN anslår, at op mod 750.000 er direkte påvirket af kamphandlingerne.

Ny base rykker nødhjælpen tættere på
Derfor er der akut brug for nødhjælp. FN har hidtil kørt den humanitære indsats med udgangspunkt i Erbil godt 85 kilometer fra Mosul. Den nye base etableres cirka 25 kilometer fra Mosul. Nødhjælpen rykker altså tættere på dem, der har brug for den.

- Situationen i og omkring Mosul er alvorlig. Når den nye nødhjælpsbase er oppe at køre, har nødhjælpsarbejderne langt bedre mulighed for at nå dem, der har størst behov for hjælpen, siger operationskoordinator i Beredskabsstyrelsens internationale beredskab, Jens Bjerg Sand.

Fakta
Arbejdet med at etablere nødhjælpsbasen foregår i regi af International Humanitarian Partnership med deltagelse fra de statslige beredskabsorganisationer i Danmark, Sverige og Luxembourg.

Beredskabsstyrelsen sender i første omgang en enkelt ekspert til området. Han skal bidrage til de praktiske formalia ved at etablere basen. På sigt er det tanken, at Beredskabsstyrelsen opskalerer det danske engagement i forbindelse med basen.

Beredskabsstyrelsens bidrag er finansieret af Udenrigsministeriet.