[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Når sirenerne hyler over hele landet onsdag kl. 12, er der ikke fare på færde. De hyler for at afprøve varslingssystemet og for at sikre, at danskerne kender betydningen, hvis behovet opstår ved en alvorlig ulykke eller katastrofe.

Sirenerne dækker cirka 80 procent af Danmark, og hvis det bliver nødvendigt i tilfælde af en krisesituation, kan politiet nå endnu flere med højttalervogne. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan man skal reagere.

Når varslingssignalet lyder, skal man:

 

  • Gå inden døre, lukke døre og vinduer og slukke ventilationsanlæg
  • Søge information hos DR eller TV2

 

Man skal ikke ringe til alarmnummeret 112 eller kontakte myndighederne på anden vis, fordi sirenerne hyler.

Test af varslingssignal og afvarslingssignal

Under testen vil der lyde tre signaler:

  • Varslingssignalet lyder: Varslingssignalet består af en tone, som stiger hurtigt og falder langsomt. Tonen lyder fire gange, og signalet varer i alt 45 sekunder
  • Varslingssignalet gentages: Efter cirka tre minutter gentages varslingssignalet
  • Afvarslingssignal: Efter yderligere tre minutter afgives et afvarslingssignal, som betyder, at faren er drevet over. Afvarslingssignalet består af én lang ensartet tone, som varer 45 sekunder

 

Afprøvningen af sirenerne med fuld lyd sker hvert år den første onsdag i maj. Foruden den årlige test afprøves sirenerne hver nat året rundt uden lyd.

Ny mobilvarslingsapp hyler også
I år er det for første gang ikke kun sirenerne, der hyler. Den nye app ’Mobilvarsling’, der viderebringer advarsler fra myndighederne på mobiltelefonen ved større ulykker og katastrofer, testes nemlig sammen med sirenerne.

Har man hentet app’en, bør man derfor være forberedt på, at den giver lyd fra sig onsdag kl. 12, medmindre lyden er slået fra i app’en eller på telefonen.

App’en ’Mobilvarsling’ er udviklet af Beredskabsstyrelsen i samarbejde med Vejdirektoratet, Rigspolitiet og DMI. Den kan downloades til Android- og iOS-telefoner fra Google Play og App Store.

Find mere information
Læs mere om sirenevarsling og app'en Mobilvarsling via links i højre kolonne.