[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Branden opstod formentlig, da en tankvogn med flydende gødning væltede, hvorved en stor beholder med 6000 m3 palmeolie (fritureolie) blev antændt. På grund af faren for brandspredning og evt. eksplosion blev havneområdet afspærret. Store styrker fra Trekantsområdets Brandvæsen blev indsat og assistance fra Beredskabsstyrelsen og øvrige kommunale brandvæsener blev rekvireret.

For at undgå spredning til andre tanke i nærheden er området blevet nedkølet med store mængder vand. På grund af risiko for eksplosion valgte politiet at evakuere beboere i området i en radius af 1000 meter. Torsdag morgen meddelte politiet dog, at eksplosionsfaren var overstået og evakueringen blev ophævet.

Mandskab og udstyr fra Beredskabsstyrelsens centre
På grund af brandens omfang og karakter blev mandskab og udstyr fra Beredskabsstyrelsen rekvireret hurtigt. Først fra Beredskabsstyrelsens afdeling i Haderslev og derefter fra afdelingerne i Herning, Thisted, Næstved og Hedehusene. Endvidere er HAZMAT-hold fra Beredskabsstyrelsen Midtjylland og kemikere fra Beredskabsstyrelsen Kemisk Beredskab indsat.

I alt har op mod 80 mand fra Beredskabsstyrelsen været indsat i forbindelse med branden, og udstyret omfatter bl.a. autosprøjter, slangegrupper, vandkanoner og redningskran.

Friturebrand i kæmpe målestok
I princippet kan branden sammenlignes med en brand i en frituregryde, bare i kæmpe målestok.

- Ved den slags brande, kan man ikke bare hælde vand på. Ved en brand i en frituregryde skal man lægge et låg på for at kvæle ilden. Det samme gør sig gældende her, hvor branden slukkes med et låg af skum, forklarer Peter Kragh, chef for Nationalt Beredskab i Beredskabsstyrelsen.

På grund af varmeudviklingen har det dog været nødvendigt først at nedkøle området med meget store mængder vand. Indsatsen forventes ud fra de nuværende oplysninger at være afsluttet i løbet af torsdagen.