[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Vejret – det være sig storm, skybrud, solskin, eller sne - er et af danskernes klassiske samtaleemner. Det er det også hos medarbejderne på Danmarks Meteorologiske Institut [DMI], der udover at oplyse om hverdagens sol og vind også har ansvar for at advare samfundet i tilfælde af ekstremt vejr.

Fredag var H.K.H. Prinsesse Marie på besøg hos DMI, der brugte lejligheden til at vise Prinsessen, hvordan de holder styr på vind og vejr, og hvordan de sikrer, at deres observationer kommer ud til myndighederne og danskerne – særligt, når der er brug for at advare om potentielle farer.

Besøget fra H.K.H. Prinsesse Marie foregik i selskab med direktørerne for DMI og Beredskabsstyrelsen samt øvrige repræsentanter for de to myndigheder.

Kommandocentral for farligt vejr

DMI leverer vejrudsigter til hverdag og indgår som en del af det danske katastrofeberedskab. Instituttet leverer data og rådgivning til forskellige myndigheder, herunder vejrdata til Beredskabsstyrelsens nukleare beredskab, ligesom DMI advarer, hvis ekstremt vejr truer Danmark.

I den forbindelse har DMI indgået en varslingsaftale med Rigspolitiet og Beredskabsstyrelsen, der bl.a. indebærer, at begge myndigheder advares direkte i tilfælde af varsler om et ekstremt vejr. En aftale, som har været brugt gennem de senere år, hvor ekstremt vejr har ført til flere omfattende og langvarige indsatser for Beredskabsstyrelsen og de kommunale brandvæsener i forbindelse med oversvømmelser og stormskader. 


  
H.K.H. Prinsesse Marie og dagens vagtchef hos DMI. Foto: Niels Hansen